Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op de drie verzorgenden moet doorwerken bij coronaklachten

Een derde van de verzorgenden in verpleeghuis en thuiszorg moet bij (milde) klachten van covid-19 doorwerken van hun werkgever. Dit terwijl de uitslag van de coronatest nog niet bekend is. Een aantal van hen moet ook bij een positieve testuitslag komen werken.
Foto: boule1301 / stock.adobe.com

Dit blijkt uit een enquête die Tijdschrift voor Verzorgenden –vakblad voor verzorgenden- hield onder bijna 600 verzorgenden. Bijna 85 procent gaf aan zich wel eens te laten testen bij (milde) klachten van covid-19. Tot de testuitslag bekend was, moest een derde van deze verzorgenden (34 procent) alsnog komen werken. Cliënten en hun familieleden waren hiervan niet op de hoogte, aldus 97 procent van de stemmers.

Personeelstekort

De verzorgenden moesten doorwerken omdat anders de continuïteit van de zorg in het geding kwam door personeelstekort, meldt 74 procent van de stemmers. Anderen geven aan dat komen werken ondanks klachten ‘gewoon de regel is’. Een verzorgende: ‘”Mondkapje op en paracetamol erin,” wordt er gezegd’. Wel namen de meeste verzorgenden (85 procent) in afwachting van de testuitslag extra beschermende maatregelen op hun werk, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Werken bij besmetting

Ongeveer een op de drie (37 procent) van de geteste verzorgenden bleek inderdaad covid-19 te hebben. Hiervan moest 8 procent alsnog komen werken. De reden: personeelstekort op de werkvloer, aldus 75 procent. Een deel van hen deed administratieve taken, of werkte op een cohort-afdeling waar al besmette cliënten lagen. Niet alle besmette verzorgenden die moesten komen werken, kwamen daadwerkelijk opdagen. Sommigen meldden zich alsnog ziek.

Gevaccineerd

Van de stemmers is 85 procent gevaccineerd tegen het coronavirus, 9 procent is niet gevaccineerd en 6 procent houdt dit liever privé. Het kabinet had eerder met de boosterprik voor verzorgenden moeten komen, vindt 72 procent. ‘Want het virus wacht niet en wij werken met kwetsbare ouderen’, aldus een verzorgende in een reactie.

Ontevreden over beleid

Driekwart (78 procent) van de verzorgenden geeft aan ontevreden te zijn over het kabinetsbeleid als het gaat om coronamaatregelen in de zorg. De reacties variëren van ‘Laat ze het vaccineren verplicht stellen’, tot ‘het beleid is gericht op vaccineren en niet op de gezondheid’. Een ander meldt: ‘Ik vind het allemaal nogal verwarrend en twijfelachtig worden.’

Overtreden richtlijn

In de richtlijn van het RIVM staat dat zorgmedewerkers met klachten moeten thuisblijven totdat de testuitslag bekend is. Hiermee overtreden zorgorganisaties dus de officiële richtlijnen. Hiermee zijn de verzorgenden het niet eens . ‘Je werkt veelal met kwetsbare cliënten die je kunt besmetten. Ik snap dat de werkgever omhoog zit, maar dit kan echt niet’, meldt een verzorgende. ‘Dit is kortetermijnpolitiek. Als je besmettingen in huis krijgt ben je verder van huis’, aldus een ander. Maar er is ook begrip: ‘Anders is het niet te doen voor de collega’s die alles op moeten vangen’, en ‘Corona is niet zo dodelijk als mensen denken.’ Ook is er twijfel: ‘Ik ben het er niet mee eens, maar we hebben dan wel een groot probleem.’

Besmette cliënten

Sommige verzorgenden delen hun ervaringen op de werkvloer: ‘Mijn collega’s die positief testten, moesten gewoon komen werken in verband met personeelstekort. Vervolgens raakten veel cliënten besmet en meerderen zijn overleden. Dood door schuld van de werkgever, vind ik dat’, vertelt een verzorgende. Een ander: ‘Een collega van mij draaide laatst nachtdienst met een collega wiens zusje positief getest was. Zij moest evengoed komen werken en testte later zelf ook positief. Terwijl ons verpleeghuis net twee dagen coronavrij was. Er had vervanging geregeld kunnen worden, is niet eens geprobeerd. Gekmakend, dit!’

Blijf op de hoogte van coronanieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>