Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgorganisaties extra alert op coronavirus

De eerste Nederlander is met het coronavirus besmet. ActiZ heeft adviezen naar Nederlandse zorgorganisaties gestuurd en Vilans hamert extra op het belang van goede handhygiëne. Zorgorganisaties zijn extra alert op mogelijke verdenkingen van het coronavirus.
Vooral ouderen sterven aan het coronavirus. Foto: AdobeStock

Dat meldt werkgeversorganisatie ActiZ. In een instructie aan de leden benadrukt ActiZ het belang van hygiënisch werken, worden signalen beschreven waarop gelet moet worden en wordt het aanmeldproces voor een signaal of verdenking uiteengezet.

Adviezen uit de mailing van ActiZ:

  • Hygiënisch werken is nu nóg belangrijker. Voor handreikingen verwijzen wij u naar Zorg voor Beter. Attendeer uw medewerkers daar nadrukkelijk op: https://www.zorgvoorbeter.nl/hygiene
  • Bespreek tijdig met elkaar wat de signalen zijn waar medewerkers op dienen te letten. Zoals koorts, hoesten en/of kortademigheid in combinatie met contact met een patiënt met een bevestigde infectie. (Denkt u er daarbij aan dat ouderen niet altijd koorts ontwikkelen, een koortsig gevoel kan al een signaal zijn).
  • Verder is het goed om helder in beeld te hebben wie u als organisatie dient te benaderen bij een vermoeden van een besmetting. Welke huisarts, Specialist Ouderengeneeskunde etcetera is uw aanspreekpunt, hoe lopen de lijnen in uw organisatie? Breng uw protocol nogmaals op orde en onder de aandacht.

Ouderen kwetsbaarder

Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 81.000 mensen met het coronavirus. Het overlijdenspercentage ligt momenteel gemiddeld ruim boven de 3%. Voor 80-plussers is dit getal fors hoger: 15%. De afgelopen dagen zijn er besmettingen in Europa vastgesteld en inmiddels is ook de eerste Nederlander met het virus besmet. 56-jarige man uit Loon op Zand. Hij is onlangs in de Italiaanse regio Lombardije geweest. Hij wordt onderzocht in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg.

Informatie

Alle huisartsen zijn geïnformeerd door het RIVM en de GGD over de maatregelen die bij een besmetting genomen moeten worden om verspreiding te voorkomen. Bestuurders van zorgorganisaties worden in een speciale mailing van ActiZ op de RIVM-website over het virus geattendeerd, zodat zij hun cliënten en medewerkers kunnen voorzien van de laatste informatie.

Handenhygiëne in vvt

Vilans benadrukt meer dan ooit hoe belangrijk een goede handhygiëne is als je als verzorgende in de vvt werkt. Johan Vesseur, Vilans-adviseur over antibioticaresistentie (ABR): ‘Als het gaat om het voorkomen van infecties en besmettingen, blijkt keer op keer dat het op een goede manier wassen van je handen prioriteit nummer één is.’ Naast het goed wassen van de handen zijn er ook andere dingen die men kan doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zoals in de binnenkant van de elleboog te niezen en papieren zakdoekjes te gebruiken. Dezelfde maatregelen die gelden om verspreiding van het griepvirus tegen te gaan. Het RIVM geeft aan dat (papieren) mondkapjes alleen helpen als ze op de juiste manier gebruikt worden. De mondkapjes moeten heel goed sluiten over neus en mond, en regelmatig gewisseld worden. De simpele (papieren) mondkapjes bieden geen bescherming tegen het virus.

Melden

Bij verdenking belt de betrokken huisarts of dienstdoende specialist ouderengeneeskunde altijd direct de arts Infectieziektenbestrijding van de GGD. Deze is 24/7 hiervoor beschikbaar. De GGD zorgt voor diagnostiek en meldt direct de verdenking anoniem en conform de Wet publieke Gezondheid aan het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM. De GGD legt een huisbezoek af om diagnostiek te doen.

Heeft jouw zorginstelling maatregelen getroffen met betrekking tot het coronavirus? Reageer hieronder!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom het coronavirus en ouderen met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>