TVV magazine nr. 4, 2018

  Mijn vak: Willie Verburg, verzorgende ig bij Damsterdiephuis | Zorg thuis in de knel | Klinische les: aandachtspunten bij de verzorging van een PEG-sonde | Haptonomie | Column Wendeline Roest | Infectiepreventie in de wijk | Vraag & antwoord | Ambassadeurs | Column redactieraad

  Verzorgende ‘ambassadeurs’

  Ik weet nog dat ooit de titel ‘ambassadeur’ werd geïntroduceerd. Verzorgenden waren wat huiverig om ambassadeur te worden; want was dat niet te hoog gegrepen?

  Even bellen met…

  Annemarie Klaassen is projectleider ‘Verzorgenden in Transitie (ViT)’ bij het Van Kleef Instituut.  VKI onderzocht bij drie zorgorganisaties waaraan verzorgenden de meeste behoefte hebben, om hun werk zo goed mogelijk te doen.

  ‘Deze mensen zijn niet gewend voor zichzelf te zorgen’

  Verzorgende Willie werkt bij het Damsterdiephuis in Groningen, een woongroep voor oudere dak- en thuislozen, dat onderdeel is van Stichting Het Kopland.

  Zorg thuis komt in de knel

  Mensen met dementie krijgen minder zorg als ze op wachtlijst voor een verpleeghuis zijn gezet. Hierdoor komt de zorg thuis in de knel. ‘Bewaak als verzorgende je eigen grenzen.’

  Aandachtspunten bij de verzorging van een PEG-sonde

  Als cliënten voor een langere tijd zijn aangewezen op sondevoeding kan een PEG-sonde een uitkomst zijn.

  Ga niet aan iemand sjorren

  Hoe verplaats je een cliënt zonder dat je hierbij je eigen lichaam te veel belast? Docent haptonomisch verplaatsen Inga Mol geeft verzorgenden hier handvatten voor.

  Wendeline: valpreventie op hakjes

  Het is een rustige middag op de woongroep. Mevrouw Houben, een chique Limburgse dame, loopt rond op de woning.

  8 vragen over infectiepreventie in de wijk

  Er zijn geen recente richtlijnen voor infectiepreventie in de thuiszorg en dat is een gemis, vinden deskundigen infectiepreventie Irina Dumitrescu en Peter Molenaar. Wij legden enkele veel gestelde vragen aan hen voor.

  Vraag & Antwoord

  Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

  Wijkverzorgenden steken hun nek uit

  Veertien verzorgenden ig in de wijk zijn door V&VN opgeleid als ambassadeur. Wat gaan zij voor hun collega’s betekenen?

  Redactieraad: fris en fruitig werken

  Ruim twintig jaar geleden is de opleiding tot ziekenverzorgende omgevormd tot de huidige opleiding verzorgende ig.