Home Nieuws

Nieuws

Tips: reanimatie bij cliënten met overgewicht

Wat zijn de aandachtspunten als je iemand met obesitas moet reanimeren? Reanimatie-instructeur en ambulanceverpleegkundige Robert Vreugdenhil geeft tips.

Bestel nu: TVV Special obesitas voor verzorgenden

Hoe spaar je je lijf bij het tillen en verplaatsen van zware cliënten? Wat zijn de aandachtspunten bij cliënten die een maagverkleining hebben gehad? Hoe kan iemand met obesitas ondervoed zijn? Waar ben je alert op bij cliënten met overgewicht tijdens een hittegolf? En hoe ga je om met pesten op de werkvloer, omdat je als verzorgende overgewicht hebt? Je leest het in de TVV Special obesitas!

Zo zorg je voor juiste bejegening van zware cliënt

Hoe zorg je ervoor dat je als verzorgende zware cliënten op de juiste manier bejegent? Dikactivist Veerle Metten -medebedenker van het Dik bij de Dokter supportpakket- van stichting Dikke Vinger geeft tips.

 ‘Verzorgenden kunnen zelf voorhuid terugschuiven bij Spaanse kraag’

Een Spaanse kraag is een acuut medisch probleem, dat direct behandeld moet worden. Dat kun je als verzorgende zelf doen, zegt arts-seksuoloog Peter Leusink in een artikel over Spaanse kraag in Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV).

3 manieren om de cliënt en mantelzorger te ondersteunen bij relatie

Hoe ondersteun je iemand met dementie bij veranderde relaties? Als je erachter bent wat cliënt en naaste de fijnste dingen in de relatie vonden, die sinds de ziekte ‘weg’ zijn, kun je onderzoeken hoe je dit kunt terugbrengen. Ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen licht hierbij drie strategieën toe.

‘Focus bij dementie moet op de relaties van de cliënt’

Verzorgenden en andere zorgverleners moeten meer oog hebben voor de relaties van mensen met dementie en hun naasten. Hiervoor pleit ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen, die met onderzoekers van het LUMC, Sick and Sex en MantelzorgNL de relaties van mensen met een chronische ziekte -zoals dementie- onder de loep nam.

Sarah Blom: ‘Zó komt onbegrepen gedrag minder hard binnen’

Hoe komt het dat onbegrepen gedrag bij dementie op de ene verzorgende enorme impact heeft, terwijl de andere verzorgende erna fluitend naar de volgende cliënt gaat? En wat heeft je eigen jeugd hiermee te maken? Ouderenpsychologe Sarah Blom legt het uit, en geeft tips hoe je een confrontatie makkelijker van je af laat glijden. 

Overgang bij verzorgenden: wat je werkgever kan doen, en wat je zélf kunt doen

Meer dan 90 procent van de medewerkers in de VVT is vrouw, en toch heeft de overgang weinig aandacht bij werkgevers. Terwijl de overgang een enorme impact kunnen hebben op verzorgenden. Zó erg, dat ze geen dagdiensten meer kunt draaien of bijna flauwvallen bij het douchen van een cliënt. ‘Werkgevers moeten hier meer aandacht voor hebben.’

Blog: ‘De dochter eist dat we haar moeder in de laatste fase uit bed halen’

Hoe ga je ermee om als de belangen van een cliënt vanuit professioneel oogpunt en de wensen van familie lijnrecht tegenover elkaar staan? Verzorgende ig Inge krijgt ermee te maken, en probeert te zoeken naar de juiste balans. 

Nieuw: podcast speciaal voor verzorgenden

Tijdschrift voor verzorgenden is een podcast gestart, speciaal voor verzorgenden. Hierin zijn ouderenpsychologe Sarah Blom, palliatief expert Sander de Hosson en wond- en compressiespecialist Jacobine Melis te gast. 
Nieuwsbrief Abonneren