Home Nieuws

Nieuws

Quiz: 8 vragen over sputum

Weet jij uit hoeveel lagen sputum kan bestaan? En of Fluimicil helpt om slijm op te lossen? Test je kennis over sputum met deze quiz!

Zorgen zonder haast: ‘Nieuwe verzorgenden vinden dit wennen’

Zonder haast zorgen, de klok loslaten en de wensen en behoeften van de bewoner écht leidend laten zijn. Dat is het concept van zorgorganisatie Wonen bij September: ‘Verzorgenden die hier net werken vinden het lastig om stil te zitten. Maar dat is dus júist de bedoeling.’

Klinische les: sputum

Wat is sputum precies? En wat moet je als verzorgende weten als het gaat om het ophoesten van sputum? Longarts Sander de Hosson vertelt alle ins en outs.

9 adviezen bij acute benauwdheid van je cliënt

Wat kun je als verzorgende adviseren bij (acute) toename van benauwdheid bij je cliënt? We zetten negen adviezen voor je op een rij.

Adviezen bij ophoesten van sputum

Als je cliënt last heeft van sputum, kan hij dit met speciale technieken proberen los te krijgen. Adviseer je cliënt het volgende.

5 observatiepunten bij het opgeven van sputum

Als je cliënt last van sputum heeft, is het belangrijk dat je dit als verzorgende goed observeert en erover rapporteert. Dit zijn hierbij de belangrijkste punten.

6 valkuilen van hygiëne bij wondzorg

Bij het verzorgen of voorkomen van wonden, gaat het er niet altijd hygiënisch aan toe. Wond- en compressiespecialist Jacobine Melis van Ontplooi en deskundige infectiepreventie Charlotte Michels van Vilans zetten zes belangrijke valkuilen op een rij.

Blog: ‘Heeft corona toch scheurtjes gemaakt in mijn altijd zo goed…

Verzorgende Joyce draaide de afgelopen tijd vele diensten mee in een thuiszorgteam voor coronapapatiënten. Nu het aantal coronapatiënten daalt, zal ze weer terugkeren naar haar vertrouwde vak als verzorgende. Maar wil ze dit nog wel?

10 valkuilen bij tillen en verplaatsen

Bijna de helft van de zorgmedewerkers heeft met fysieke overbelasting te maken. Gelukkig kunnen verzorgenden veel dingen doen om overbelasting te voorkomen. Ergotherapeute Nicole Spee-van Kuijk van de Brabantse zorginstelling SWZ zet tien valkuilen op een rij.

Blog: ‘Verzorgenden worden vaak niet serieus genomen door de HAP’

Als verzorgende Julian dienst doet in de thuiszorg, wordt hij overvallen door een acute situatie met een bloedende cliënt: 'Alles zit onder, de gordijnen, het behang, het aanrecht...' Als Julian de huisartsenpost belt, moet hij hard zijn best doen voordat ze een arts langs sturen.