TVV magazine nr. 4, 2023

  Mijn vak: verzorgende ig Merieme Nassrou-Nadaf bij de Wijkkliniek | Kasper Bormans over effectief communiceren | TVV Check: Slaapproblemen bij dementie | De Wet zorg en dwang | Overbezorgde naasten | Portretten: Collega’s gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie |  Mondzorg en dementie | Column Rani

  Column Rani: ‘Bij bewoners zie ik de glimlach van mijn vader terug’

  Ik ben laat in de zorg terechtgekomen. Daarvoor werkte ik in andere sectoren: de administratie, als verkoopster in een winkel, als presentatrice voor een lokale tv-zender in Jakarta, Indonesië.

  Verzorgende Merieme werkt in de Wijkkliniek

  Merieme Nassrou- Nadaf is verzorgende ig, toetsingsfunctionaris en werkbegeleider. Zij werkt in WijkKliniek Cordaan in Amsterdam. Hier krijgen kwetsbare ouderen ziekenhuiszorg die gericht is op terugkeer naar huis.

  Column Inge | Eigenwaarde

  Ik heb avonddienst en mijn man komt langs. 'Neem de hond maar mee, dat vinden de mensen vast leuk', zeg ik tegen hem. Want over het algemeen genieten onze bewoners wanneer er dieren op bezoek zijn. Familieleden die hun hond meenemen, een collega die haar papegaai soms laat zien, men vindt het prachtig.

  Even bellen met… dementieverschillen tussen mannen en vrouwen

  Gedragsverandering is een vroeg signaal van de ziekte van Alzheimer. Mannen hebben andere vormen van gedragsverandering dan vrouwen, blijkt uit onderzoek waarop Willem Eikelboom promoveerde aan het Erasmus MC.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Afweergedrag bij mondzorg: 8 tips

  Mondzorg geven aan iemand met dementie is niet altijd gemakkelijk. Om verschillende redenen kan de cliënt weigeren de mond te openen. Hoe kun je toch de tanden poetsen? Tandarts-geriatrie Peter de Goede geeft tips.

  Portretrepo: verzorgenden over hun nieuwe rol als GVP

  Wat verandert er in de zorg aan bewoners met dementie nadat je de opleiding tot gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie (GVP) hebt gevolgd? Drie verzorgenden ig vertellen over de verdieping van hun vak.

  Casus: overbezorgde naasten kijken je op de vingers

  Hoe ga je om met mantelzorgers die je op de vingers kijken bij de zorg voor hun naaste met dementie? Expert Gerben Bergsma geeft advies.

  Struikelen over de Wet zorg en dwang

  De Wet zorg en dwang kwam er om cliënten zoals mensen met dementie beter te beschermen. Maar verzorgenden lopen hierdoor ook tegen dilemma's aan, vooral in de thuiszorg. Wat moet er anders?

  Interview: ‘Deze technieken helpen je in de communicatie bij dementie’

  Communicatiewetenschapper Kasper Bormans doet ruim tien jaar onderzoek naar communiceren met mensen die dementie hebben. In zijn laatste boek geeft hij praktische handvatten om deze doelgroep in beweging te brengen.

  TVV Check: Slaapproblemen bij dementie

  Wat zijn de oorzaken van slaapproblemen bij ouderen met dementie? En hoe verminder je ze?

  Special Onbegrepen gedrag | ‘Mijn cliënt vraagt steeds om haar overleden man’

  Een vraag van een verzorgende: ‘Een cliënt met dementie vraagt steeds om haar man, maar die is overleden. Hoe kan ik het best reageren?’

  Special Onbegrepen gedrag | ‘Mijn cliënt vertoont weerstand bij het wassen of douchen’

  Een vraag van een verzorgende: ‘Een dame met frontotemporale dementie wil zich nooit laten verzorgen tijdens het wekelijks douchen. Ze geeft aan dat ze het zelf kan, reeds gewassen is, het straks zal doen…

  Special onbegrepen Gedrag | ‘Mijn cliënt doet lelijk tegen medebewoners’

  Een vraag van een verzorgende: ‘Een meneer met dementie scheldt steeds tegen zijn medebewoners in de huiskamer. Hij geeft commentaar en ik zag hem dreigen met het geven van een klap. Hoe kan ik hier het best mee omgaan?’

  Special Onbegrepen gedrag | ‘Mijn cliënt blijft ondanks overgewicht eten’

  Een vraag van een verzorgende: ‘Op de pg-afdeling woont een cliënt met ernstig overgewicht. Hij accepteert niet dat hij niet hetzelfde mag eten als de anderen.