Met TVV Check dagen we je uit om je kennis te toetsen en te vergroten. In elke TVV vind je een artikel met een online toets. Deze toets mag je als abonnee maken. Je verdient hiermee 2 accreditatiepunten én maakt kans op leuke prijzen. Check hoe het werkt!
Home TVV Check
TVV Check
TVV Check : Artrose
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Wat zijn aandachtspunten voor verzorgenden bij cliënten met deze aandoening?
TVV Check: Debridement
Bij goede wondzorg hoort debrideren. Waarom is dat belangrijk? En welke manieren van debridement mag je als verzorgende toepassen?
TVV Check: Bloedverdunners
Veel mensen gebruiken bloedverdunners. Waarom? Wat doen deze medicijnen? En op welke bijwerkingen en signalen moet je als verzorgende alert zijn?
TVV Check: Korsakov
In vergelijking met andere ziektes zijn er niet veel mensen die het syndroom van Korsakov hebben. De aandoening is zó bijzonder, dat de doelgroep een specifieke benadering en extra kennis vraagt.
TVV Check: Delier in de palliatieve fase
Een delier is heftig om mee te maken voor cliënten en hun naasten. Hoe herken je een delier in de palliatieve fase en wat kun je ertegen doen?
TVV Check: Mondzorg
Zowel in de thuiszorg als verpleeghuizen kan mondzorg worden verbeterd. Lees over de belangrijkste aandachtspunten voor verzorgenden.
TVV Check: Oogdruppelen
Oogdruppelen lijkt op het eerste oog een simpele handeling. Maar als het niet juist gebeurt kan dit grote gevolgen hebben.
TVV Check: Voetzorg
Gezonde voeten dragen bij aan mobiliteit en zelfstandigheid. Verzorgenden kunnen helpen voorkomen dat cliënten voetproblemen krijgen.
TVV Check: Passiviteiten van het dagelijks leven
Soms maakt een ziekte of levensfase een cliënt 'passief': iemand kan niet of nauwelijks meer iets doen. Dan is de ondersteuningsmethode PDL vaak nuttig: passiviteiten van het dagelijks leven.
TVV Check: Benauwdheid
De cliënt kalmeren en als verzorgende zeker zélf niet in paniek raken. Daarmee kom je vaak al ver wanneer iemand benauwd is.
TVV Check: Wondpijn
Om vele redenen kan jouw cliënt een wond hebben. Diabetes, een valpartij of een chirurgische ingreep bijvoorbeeld. Een wond gaat meestal gepaard met wondpijn. Wat is jouw rol hierbij?
TVV Check: Medicatie bij diabetes type 2
Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende ziekten in ons land. Welke medicatie komt erbij kijken en waar kun je op letten?
TVV Check: Steunkousen (TEK’s)
Soms heb je een cliënt die therapeutisch elastische kousen draagt. Wat doen die precies? En wat is voor jullie beiden de beste manier om ze aan en uit te trekken?
TVV Check: Hersenbloeding en herseninfarct
Verzorg jij mensen die een herseninfarct of hersenbloeding achter de rug hebben? Dan is het nuttig te weten welke beperkingen zij kunnen ervaren én hoe jij jouw rol het best invult.
TVV Check: Hartfalen
Heb jij een cliënt met hartfalen? Dan is het belangrijk de achtergrond en symptomen te kennen. Twee kilo gewichtstoename in twee dagen kan bijvoorbeeld reden zijn voor alarm.
TVV Check: Lewy Body Dementie
Lewy Body Dementie (LBD) komt veel voor, maar de diagnose wordt vaak gemist. Hoog tijd om deze vaak nog onbegrepen aandoening te belichten.
TVV Check: Medicatie in de stervensfase
Over medicatie in de palliatieve zorg bestaan nog altijd veel misverstanden. Bij cliënten, maar ook bij zorgverleners. We zetten de belangrijkste feiten en fabels op een rij.
TVV Check: Urine-incontinentie
Urine-incontinentie is in de zorg nog altijd een ondergeschoven kindje, terwijl je met goede verzorging veel pijn en ongemak vóór kunt zijn. Lees over de belangrijkste aandachtspunten.
TVV Check: Slikproblemen
Bij veel aandoening kunnen slikproblemen optreden. herken deze en weet vervolgens hoe te handelen.
TVV Check: aandachtspunten bij katheteriseren
Als je werkt in de ouderenzorg, zul je er vaak mee te maken krijgen: de blaaskatheter. Zowel het inbrengen, verwijderen als de verzorging ervan zijn taken voor verzorgenden. De belangrijkste aandachtspunten zetten we op een rij.
TVV Check
