Home 2022

Laatste artikelen

Teun Toebes komt op voor mensen met dementie

Verpleegkundige en zorgvernieuwer Teun Toebes woont ruim een jaar op kamers in een verpleeghuis, op een gesloten pg-afdeling. Hij schreef het boek VerpleegThuis om de dementiezorg wakker te schudden.

6 vragen over apraxie

Sommige cliënten hebben apraxie. Wat zijn kenmerken hiervan en hoe ga je om met deze mensen?

Even bellen met… verzorgende Wendeline is nu locatiemanager

Van verzorgende ig binnen een paar jaar 'promoveren' tot locatiemanager. Onze voormalige columnist Wendeline Roest-Lovers (36) kreeg het voor elkaar. Zij begon onlangs als locatiemanager in het Rijssenbeekhuis van zorgorganisatie Dagelijks Leven in Gennep.

Column Inge | Vertrouwen geven

Het belang van kijken naar het individu kwam duidelijk naar voren bij onze nieuwe bewoner. Deze man was jaren geleden vrijwilliger geweest in ons verpleeghuis en had hier warme herinneringen aan.

Nieuwe richtlijn Eenzaamheid onder ouderen

De V&VN-richtlijn Eenzaamheid onder ouderen is onlangs verschenen. Op basis daarvan geven deskundigen tips bij herkenbare casussen.

Interview Hilde Verbeek: ‘Nog steeds staat de cliënt niet centraal’

De verpleeghuiszorg verbeteren. Dat is het doel van de Hilde Verbeek, onlangs benoemd tot hoogleraar zorgomgeving voor kwetsbare ouderen aan de Universiteit Maastricht. 'Na al die tijd staat nog steeds de cliënt niet centraal, maar de zorginstelling.'

Incontinentie: liefdevolle zorg bij plukgedrag

Plukt een cliënt aan zijn incontinentiemateriaal, grijp dan niet zomaar naar een plukpak. 'Ga uit van de waardigheid en autonomie van de cliënt.'

Vraag & antwoord

Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

Portretten: deze verzorgenden werken als zzp’er

Sommige verzorgenden worden zzp'er. Dat biedt vrijheid, maar ze moeten ook veel zelf doen. Drie ondernemende verzorgenden ig vertellen waarom zij zzp'er zijn en wat het ze heeft gebracht.

Column Julian | De oplossing

Ik hoor het zo verschrikkelijk vaak, het vaste personeel met een klaagzang over zzp'ers en uitzendkrachten.