TVV magazine nr. 1, 2020

  Mijn vak: Stefaan Verheugt, verzorgende ig | Contact maken bij dementie | Dubbele medicatiecheck | TVV Check: Aandachtspunten bij katheteriseren | Puzzelen met probleemgedrag | Werken na je pensioen | Goede voeding bij wondzorg | Column Redactieraad

  TVV Check: aandachtspunten bij katheteriseren

  Als je werkt in de ouderenzorg, zul je er vaak mee te maken krijgen: de blaaskatheter. Zowel het inbrengen, verwijderen als de verzorging ervan zijn taken voor verzorgenden. De belangrijkste aandachtspunten zetten we op een rij.

  Even bellen: ‘Meehelpen met ADL maakt bewoner met dementie gelukkiger’

  Verpleeghuisbewoners met dementie die de hele dag gestimuleerd worden zoveel mogelijk zelf de ADL te doen, krijgen hierdoor een hogere kwaliteit van leven én hun afweergedrag vermindert. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Marinda Henskens aan de VU Amsterdam.

  Mijn vak: ‘Ik help kwetsbare mensen als verzorgende en als gemeenteraadslid’

  'Ik help kwetsbare mensen als verzorgende en als gemeenteraadslid'

  Interview Huub Buijssen: ‘Het hart wordt niet dement’

  Echt contact maken met mensen met dementie: dat kan het beste door aan te sluiten bij hun gevoelens en verlangens. Want die blijven bestaan, naast alles wat bij dementie verloren gaat. Daarover schrijft psychogerontoloog Huub Buijssen in zijn herschreven boek 'Het hart wordt niet dement'.

  Do’s and dont’s bij dubbele medicatiecheck

  Eind april 2019 werd de lijst met medicatie die dubbel gecontroleerd moet worden, geactualiseerd.1 Ook verzorgenden die alleen werken, zoals verzorgenden in de wijk en zzp'ers, moeten de middelen op deze lijst dubbelchecken. Maar hoe laat je medicatie controleren zonder collega in de buurt? We zetten vijf aandachtspunten op een rij.

  CCE helpt verzorgenden bij probleemgedrag dementie

  Bij aanhoudend probleemgedrag kunnen verzorgenden het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) inschakelen. Hoe gaan zij te werk en wat heb je eraan?

  Column verzorgende Wendeline: ‘Ik haal de griepprik niet meer’

  De wintermaanden zijn in de zorg misschien wel de moeilijkste periode van het jaar. Zodra een bewoner ietwat dunne ontlasting heeft, gaan de alarmbellen af. Het zou zomaar het begin van noro kunnen zijn.

  Interviews: verzorgenden over werken na je pensioen

  Werken in de zorg is pittig, dus veel verzorgenden zijn blij als ze met pensioen kunnen. Verzorgenden Frans, Annie en Dieneke vonden hun werk nog véél te leuk, en gingen na hun pensioen opnieuw aan de slag.

  Goede voeding bij wondzorg

  Bij het geven van goede wondzorg, speelt voeding een belangrijke rol. Maar welke voedingsstoffen heeft je cliënt precies nodig? En wat als de eetlust te wensen overlaat? De experts geven advies.

  Vraag & antwoord

  Drie vragen van onze lezers beantwoord door deskundigen. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Redactieraad: Complimenten

  Om 7.15 uur, kort na de overdracht, hoor ik iemand 'Help, help!' roepen. Aan de stem hoor ik dat voormalig brandweerofficier Jaap (92) wakker is. Die woorden klinken altijd door de gangen van het verpleeghuis wanneer Jaap aan zijn dag begint.