TVV magazine nr. 1, 2024

  Mijn vak: verzorgende ig Ankie Zuideveld | Urine sticken overbodig? | TVV Check: Parkinsondementie | Vragen over gordelroos | Levend verlies  |  Verzorgenden die ook een baan hebben in de sport | Wondcasus: Pijnlijke ulcus | Column Joyce

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Inge | Juiste balans

  Hoe ga je ermee om als de belangen van een cliënt vanuit professioneel oogpunt en de wensen van familie lijnrecht tegenover elkaar staan?

  Column Joyce | Geniet!

  Een heel nieuw jaar voor me om alles weer eens anders aan te pakken. Net als velen ben ik het type dat aan voornemens doet.

  Verzorgende ig Ankie: ‘Praten geeft veel cliënten rust’

  Ankie Zuideveld was vroeger activiteiten- begeleider, dagbestedingscoach en vrijwilligerscoördinator. In 2010 werd ze omgeschoold tot verzorgende ig. Nu is ze zzp'er en combineert ze zorg en welzijn in Groningen en Drenthe.

  Even bellen met… Behiye Özcan over diabetes distress

  Er moet meer aandacht komen voor ‘diabetes distress', vindt internist-endocrinoloog Behiye Özcan van het Erasmus MC. Ze is een van de winnaars van Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds.

  Foto;AdobeStock

  6 vragen over gordelroos

  Wat is gordelroos? En wat zijn aandachtspunten in de zorg voor mensen die dit hebben?

  Hoe ga je om met het ‘levend verlies’ van een cliënt?

  Ernstig zieke cliënten worden niet alleen geconfronteerd met hun aandoening, maar ook met rouw om hoe hun leven daardoor verandert. ‘Soms kun je alleen maar luisteren.'

  Wondcasus: pijnlijk ulcus onder de hiel

  Mevrouw Van Noord (86) heeft een pijnlijk ulcus onder haar hiel. Ze wil koste wat kost mobiel blijven vanwege de mantelzorg voor haar partner. Wijkverpleegkundige Bo Weezenbeek verzint een creatieve oplossing.

  Zin en onzin van urine sticken

  Het is zinloos om bij kwetsbare ouderen urine te sticken als je een urineweginfectie wilt aantonen. Mede daarom staat het op de Beter Laten Lijst 2.0. Laura van Buul, onderzoeker in Amsterdam UMC én epidemioloog, legt uit.

  Sportief en gezond: Verzorgenden die lesgeven in yoga, spinning en step aerobics

  Door sport blijf je als verzorgende niet alleen fit, maar loop je ook minder kans op blessures door zwaar werk. Drie verzorgenden ig aan het woord die ook een baan hebben in de sport.

  TVV Check: Parkinsondementie

  Wat is Parkinsondementie? En wat zijn aandachtspunten in de zorg voor cliënten die dit hebben?