Mijn vak: verzorgende ig Johan Nijeboer bij Het Rembrandt | Begeleiding angstige cliënten met kanker | TVV Check: Antipsychotica | Begeleiding stagiaires | Complementaire zorg | Portretten: nachtbrakers | De ziekte van Huntington | Column Julian
Johan Nijeboer werkt als verzorgende ig bij Het Rembrandt, geriatrische revalidatie en herstelzorg in Nijverdal. Vier jaar geleden maakte hij de overstap van de bouw naar de zorg.
Het is lang geleden dat ik dit heb gedaan, die terminale zorg waar ik zo'n plezier in had. Na corona wilde ik het een tijd niet meer, de dood had ik even genoeg gezien.
Rapporteren, het is een vak apart. Ik ben me ervan bewust dat ik op dat vlak aardig kritisch ben en dat ik mezelf op schrift prima red.
Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl
Hoe begeleid je angstige cliënten met kanker? Oncologieverpleegkundige Arrien van Prooijen-de Jong geeft hierover onder andere lezingen tijdens congressen.
Wat zijn symptomen van de ziekte van Huntington? En hoe ga je om met mensen die dit hebben?
Madeleine Kerkhof (60) is internationaal bekend dankzij haar jarenlange inzet voor complementaire zorg. 'Zorgverleners kunnen hun gereedschapskist uitbreiden.'
Waarom durft de ene stagiair die simpele handeling nog steeds niet zelfstandig te doen? En begint een andere als een kip zonder kop mensen te wassen, zonder eerst na te denken? Grote kans dat dit te maken heeft met hun leervoorkeur.
Een verstoord dag- en nachtritme, overdag moeilijk slapen en een niet al te beste stemming. De meeste mensen staan niet te juichen als ze nachtdienst hebben. Maar er zijn verzorgenden ig die niets anders willen. Drie collega's vertellen waarom.
Wat zijn antipsychotica? En waar moet je op letten als je cliënt deze medicatie gebruikt?