Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn: laatste zorg geven aan overledene met COVID-19

Welke richtlijn moet je als verzorgende volgen, als een cliënt na besmetting met het coronavirus overlijdt? De expertgroep van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) heeft in samenwerking met het RIVM wat adviezen op een rij gezet.
Foto: Thinkstock

Het coronavirus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. Met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het uitvoeren van handhygiëne conform de reguliere hygiënemaatregelen binnen de uitvaartbranche zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.

  • De overledene krijgt een chirurgisch neusmondmasker op tijdens de handelingen, omdat tijdens het draaien nog lucht uit de longen kan komen.
  • Het virus is pas na 24 uur zeker niet meer aanwezig op het lichaam. De naaste draagt handschoenen en mag de overledene aanraken, maar NIET kussen. Na afloop van een direct contact wordt goede handhygiëne geadviseerd.
  • Thanatopraxie of het balsemen van het lichaam van een overledene met COVID-19 is mogelijk, als de gebruikelijke hygiënemaatregelen gevolgd worden die gelden in de uitvaartbranche.
  • Handhygiëne moet toegepast worden na elk contact met de overledene, na het verwijderen van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) en na verplaatsing en vervoer van de overledene.
  • De overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum opgebaard worden. De kist mag zowel open als dicht. Er is geen bezwaar tegen opbaring van de overledene op bed met koeling met een bed-koelsysteem.
  • Naasten kunnen op verzoek aan de verzorging na het overlijden ten gevolge van Covid-19 deelnemen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
    – Draag tijdens de verzorging een schort met lange mouwen en handschoenen*.
    – Het dragen van een veiligheidsbril en mondneusmasker is niet nodig omdat de overledene een chirurgisch mondneusmasker draagt. LET OP: ook met handschoenen aan NIET het eigen gezicht aanraken.
    – Naasten met ziekteverschijnselen passend bij COVID-19 of andere virale infectie dragen wel een chirurgisch mondneusmasker. Zij houden het chirurgisch mondneusmasker op totdat zij buiten de instelling zijn.
    – Houd onderling 1,5 m afstand van elkaar.
    – De naaste mag de overledene NIET kussen, handcontact mag wel met handschoenen aan en als daarna de handen goed worden gewassen.
  • Naasten mogen bij de verzorging na het overlijden ten gevolge van COVID-19 aanwezig zijn als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
    – Naasten met ziekteverschijnselen passend bij COVID-19 of andere virale infectie dragen een chirurgisch mondneusmasker en handschoenen.
    – De overledene krijgt een chirurgisch neusmondmasker op tijdens de handelingen omdat tijdens het draaien nog lucht uit de longen kan komen.
    – Naasten moeten op >2 meter afstand staan van de overledene en op 1,5 m van elkaar.
    – Naasten mogen geen handelingen verrichten.

Bron: Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) ism RIVM

Lees ook: Zo ga je om met psychische stress in coronatijd >>

Blijf op de hoogte van handige corona-richtlijnen voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>