Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 vragen over ventilatoren in zorginstellingen

De temperatuur tikt de dertig graden aan, dus de ophef was groot toen bekend werd dat het niet raadzaam is om een ventilator aan te zetten in het verpleeghuis. Hoe zit dit precies? 3 vragen op een rij.
Foto: Fotolia
  1. Mag de ventilator nu wel of niet aan?

Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kun je een ventilator aanzetten. Maar volgens het RIVM is het nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op verspreiding van het coronavirus. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals door een goed onderhouden airconditioning. ‘Let daarbij op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat’, adviseert RIVM. Dus in een appartement van een bewoner kan de ventilator wel aan, maar in een gemeenschappelijke ruimte –bijvoorbeeld de huiskamer bij een groep mensen met dementie- liever niet.

  1. Mag de airco wél aan in gemeenschappelijke ruimtes?

Ja dus. Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, aldus het RIVM. U kunt deze dus gewoon gebruiken om uw huis te koelen. Ook kunt u airconditioners gebruiken in gemeenschappelijke ruimten. Volg hierbij wel de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies van het systeem.

  1. Als ik de ventilator uitlaat, wat kan ik dan doen om mijn bewoners koel te houden?

Je kunt de hitte van buiten weren door de zonwering zo vroeg mogelijk naar beneden te doen en gordijnen en ramen dicht te laten. Zorg ervoor dat cliënten niet in een ruimte verblijven waar een glasoverkapping is. Deze ruimten worden ’s zomers erg warm en zijn moeilijker te koelen. Gebruik nachtventilatie, zodat het gebouw met koele nachtlucht wordt afgekoeld. Het hitteprotocol van Vilans schrijft voor dat de bewoners vooral goed moeten blijven drinken. Bied dit regelmatig aan, want vooral ouderen voelen minder snel dat ze dorst hebben. Check of zij mobiel genoeg zijn om zelf te drinken, en pas indien nodig het materiaal aan (bijvoorbeeld een tuitbeker, of drinken aanbieden met een rietje). Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie meer drinken als dit in gekleurde glazen geserveerd wordt, omdat ze deze glazen beter kunnen zien. Je kunt ook een placemat maken, waarop glaasjes stonden die ingekleurd kunnen worden als er een glas leeggedronken is. Als je het visueel maakt, wordt voor de cliënt veel inzichtelijker hoeveel of hoe weinig hij eigenlijk drinkt. Het kan ook een optie zijn om een koelvest te maken voor bewoners die extreem veel last van de hitte hebben. Hiervoor is het patroon gratis te downloaden >>

Blijf op de hoogte van interessant nieuws over hitte voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>