Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rutte: schaarste niet leidend bij mondkapjesadvies verpleeghuizen

De schaarste aan beschermingsmiddelen voor verzorgenden in verpleeghuizen heeft volgens premier Rutte wel een rol gespeeld, maar is in maart 2020 niet leidend geweest bij het advies aan verpleeghuizen dat het vanuit medisch oogpunt niet nodig was om bijvoorbeeld mondkapjes te dragen.
Mark Rutte tijdens het debat. Foto: Bart Maat (ANP)

De Kamer debatteert momenteel met vier verantwoordelijke ministers over het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het handelen van de overheid tijdens de coronacrisis. Hierin werd onder meer geconcludeerd dat er in de eerste maanden van de coronacrisis veel te weinig oog was voor de zorg in verpleeghuizen, waar zich een ‘stille ramp’ voltrok.

Verzorgende ig Annemarie de Mur (45) raakte aan het begin van de coronacrisis besmet, en ze kampt nog steeds met long covid: ‘Ik ben van een actieve gezonde vrouw veranderd in een oud mens.’ >>

De richtlijn voor verpleeghuizen is door het RIVM opgesteld op verzoek van de sector en op basis van een advies van het Outbreak Management Team (OMT), zei Rutte in het Kamerdebat over de aanpak in de eerste zes maanden van de coronacrisis. Het uitgangspunt van dat OMT-advies is gebaseerd op besmettingsrisico’s, zei Rutte. Wel stond in dat advies dat de schaarste aan beschermingsmiddelen ‘noopt tot gepast gebruik’.

‘Kletsverhaal’

PVV, GroenLinks, SP, DENK en BoerBurgerBeweging (BBB) namen geen genoegen met de uitleg van Rutte. Vooral Fleur Agema (PVV) en Maarten Hijink (SP) waren fel op de premier. Hijink noemde het verhaal van Rutte ‘schimmig’ en volgens Agema liegt Rutte en hangt hij een ‘kletsverhaal’ op. Dat schoot bij hem in het verkeerde keelgat: ‘Dan ben ik uitgepraat.’ Als Agema hem een leugenaar met een kletsverhaal noemt ‘dan moet ze maar een motie van wantrouwen indienen.’ Dit gebeurde niet.

Blijf op de hoogte van het laatste coronanieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>