Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Heeft een zelfgemaakt mondkapje wel zin?

Verzorgenden wisselen tips en naaipatronen uit om zelf een mondkapje te maken waarmee ze zich proberen te beschermen tijdens het werken in de thuiszorg of intramurale zorg. Het RIVM raadt dit af.
Een meneer toont op YouTube hoe je zelf een mondkapje maakt. Foto: YouTube

Bewoners van Hongkong die in EenVandaag uitleggen hoe je zelf een mondkapje kunt maken, verzorgenden die naaipatronen uitwisselen om zelf een mondkapje te maken: de beschermende maskers zijn bijna overal op, en dat zorgt ervoor dat mensen op creatieve wijze zelf bescherming tegen het coronavirus bedenken. Zoals verzorgenden in de thuiszorg, die van de ene cliënt naar de andere cliënt gaan. Maar zijn deze zelfgemaakte mondkapjes nuttig of juist verraderlijk onveilig?

Check het laatste nieuws over corona voor verzorgenden met onze actuele liveblog. Naar liveblog >>

‘Wij zeggen steeds dat je speciale mondkapjes nodig hebt om jezelf en anderen te beschermen tegen het virus’, vertelt woordvoerder Coen Berends van het RIVM. ‘Het enige masker waarvan we zeker weten dat het helpt, is het FFP2-masker en dat hebben we dan ook opgenomen in onze aanbevelingen voor werken in de thuiszorg.’ Het zelf maken van mondkapjes lijkt de RIVM-woordvoerder ‘geen goed idee’: ‘De vraag is of het goed beschermt, hoe vaak je het moet vervangen en je moet weten hoe je een mondkapje gebruikt.’

Iets beter dan niets?

Maar zou een dergelijk masker dan niet enige toegevoegde waarde hebben, omdat je dan als verzorgende minder geneigd bent om cruciale besmettingsbronnen in je gezicht aan te raken, zoals je mond, neus of ogen? ‘Als het voorkomt dat je aan je mond zit, zou dat misschien wel helpen’, geeft Berends toe, ‘maar dan nog zouden wij het afraden: het geeft een gevoel van schijnveiligheid, waardoor je op andere vlakken onvoorzichtiger kunt worden. En stel je voor: je hoest in je zelfgemaakte mondkapje. Het is onduidelijk wat er dan aan speeksel in de stof van je mondkapje trekt, en wat het gevolg is als je vervolgens met je handen aan het mondkapje zit. Niet doen dus. Blijf de hygiënerichtlijnen volgen die het RIVM heeft opgesteld, zoals regelmatig wassen van je handen en wegblijven van kwetsbare groepen als je klachten hebt.’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>

12 REACTIES

  1. RIVM is niet eerlijk over mondkapjes. Goede kapjes verminderen de kans mits goed gebruikt. Dit staat feitelijk ook tussen de regels in het artikel. Het is een zinnige aanvulling op de bestaande maatregelen. In Hongkong en België maken mensen zelf goede mondkapjes. De Belgische is getest door hun FOB. Website: maak je mondmasker.be

  2. Lees alle reacties
  3. Mondkapjes beschermen je omgeving tegen jou als drager, tegen je hoesten en je niesen.
    NIET jou als drager tegen je omgeving!! Wat iedereen wel schijnt te dénken.

    Ook chirurgen in operatiekamers dragen ze om DIE reden: In een net opengesneden operatiewond moet je niet gaan staan te hoesten of niesen.

    Wat er staat is zeker waar: de *binnen*kant zit dus vol met van alles, veel meer dan de buitenkant. Als je daar met je handen aanzit, dan *moet* je je handen wassen daarna!

  4. De kapjes geven geen 100% bescherming van de drager, maar ze verminderen de kans op overdracht wel degelijk. Voor COVID-19 zijn er naar mijn weten geen gegevens, voor een virusdeeltje van een vergelijkbare omvang als griep is er een onderzoek dat een reductie met een factor 4 geeft. Voor de epidemie gaat het om reductie van de kansen.

    Voor alle mensen in bv de thuiszorg zou het dragen van mondkapjes ook de overdracht verminderen naar kwetsbare groepen. Niet iedereen heeft duidelijke symptonen, ook de periode van besmettelijkheid is nog niet duidelijk. Als drager van een kapje voorkom je dan een mogelijke overdracht.

  5. Wij wouden gratis mondkapjes maken, maar RIVM ( vond het op zich goed idee) had ons dan doorgestuurd naar andere instanties , weer door gestuurd tot uiteindelijk wij bij het Rode Kruis zijn beland. We hebben niet eens De Tijd gekregen om uit te leggen wat we wilden, en ze hebben de horen erop gegooid. Dus wat nu, we zouden materiaal en onze vrije tijd er aan besteden om ze te maken, bedoeling was tenslotte onze ouderen er mee te beschermen. Onze mondkapjes uit katoen, hergebruikbaar omdat ze mee in de kookwas mogen. Zouden ze helpen of niet??????

    • Vanmorgen gewerkt met zon zelfgemaakt, wasbaar kapje van katoen en ik werd er naar van. Het broeit, zweet, kan er niet goed door in ademen. Niet fijn met douchen en andere inspanning en ik had het idee dat ik juist aan de binnenkant een lekker broeinest aan het maken was voor evt bacterien; ik denk dat de RIVM gelijk heeft. Sorry voor alle lieve mensen die druk aan het naaien zijn. MIsschien vinden anderen het prettig maar ik niet. Ik trek een chirurgisch kaje aan tot de ffp1 en 2 er zijn

  6. Als je zelf aan de slag wilt volg dan de aanwijzingen van een ontwerp dat getest is zoals het Belgische of het Hongkongse ontwerp, ook ten aanzien van het gebruik. Deze twee ontwerpen hebben een inlay die je regelmatig moet vervangen. FFP2 kapjes houden 94% tegen van deeltjes van 30 micron. Het Hongkongse kapje komt daarbij in de buurt. Van de Belgische ken ik niet de prestaties. Een FFP1 kapje houdt 80% tegen, beter dan niets. Het RIVM zou er goed aan doen zelf een gevalideerd ontwerp, met heldere gebruiksaanwijzingen, vrij te geven.

  7. Om een indruk te geven van de effectiviteit hier onder een tabel met verschillende typen kapjes en de reductie van deeltjes van 30 micron, en de potentiële reductie van infectie via de mond, mits goed gebruikt. Als iedereen ze op heeft wordt ook de infectie via ogen verminderd omdat de bronnen bedekt worden.
    kapje …………………..30 μ reductie (%)…………reductie factor overdracht
    FFP3 …………………………….99…………………………..100
    FFP2 …………………………….94……………………………16,7
    Hongkong DIY…………………91……………………………11,1
    FFP1……………………………..80……………………………..5,0
    geen rating……………………..70……………………………..3,3
    Uit de tabel blijkt dat zelfs matige kapjes de kans zeer sterk verkleinen, en elke verkleining draagt bij aan het beteugelen van de epidemie. Het ontwerp uit Hongkong doet het beter dan een FFP1 kapje.
    Virus deeltjes zijn kleiner dan 30 μ, de reductie is echter niet minder, op https://fastlifehacks.com/n… wordt uitgelegd waarom dat zo is. Daar is ook meer informatie te vinden.
    Waar blijft het gevalideerde ontwerp van het RIVM?

  8. Ik ben zelf werkzaam in de wijkverpleging en een lieve dame naaide deze mondkapjes voor ons. Precies zoals het zo moeten. Maar ik vind het een slecht idee. Vanmorgen zoń kapje gedragen en al snel merk ik dat mijn adem niet weg kan en het plakkerig, zweterig en heel warm wordt. Na een douchebeurt wordt ik gewoon benauwd en bovendoen is het 1 maat die niet te vouwen of te vormen is en niet bij iedereen aansluit en bij mij telkens afzakte.

    Een heel lief idee maar ik ga toch verder met de chirugische mondkapjes tot ze op zijn of tot de ffp1 en ffp2 kapjes weer worden geleverd.

  9. https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/jaargang%2020_2.pdf

    Mee eens!!, dit (link hierboven) is het artikel voor iedereen te lezen, door scrollen naar pagina 62. Heel kort door de bocht geeft het onderzoek en het artikels inzicht in het feit dat enige vorm van bescherming van mondkapjes wel degelijk zin heeft, mits zorgvuldig gebruik. De wasbare mondkapjes vormen nu voor buurtzorg etc. het enig beschikbare materiaal, omdat er voor hen niets voorhanden is. Als we alleen samen het virus kunnen bestrijden, dan naai ik voorlopig door! en wacht niet op materiaal vanuit de overheid. Alle goeds voor iedereen, groetjes Hanna