Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoe een boterham met kaas onvrijwillige zorg kan zijn

Wist je dat het ongevraagd een boterham beleggen met kaas ook al onvrijwillige zorg kan zijn? Marlijn Abbink-Cornelissen, directeur van Ideon, legt uit.
Foto: Viktor / stock.adobe.com

Meneer Cornelissen heeft dementie en woont

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een maandabonnement op Tvvtotaal.nl voor maar €5 per maand!


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

2 REACTIES

  1. We moeten in deze casus aannemen dat het kort termijn geheugen niet betrouwbaar is, toch? Is er bij de intake over voorkeuren gesproken ( ook met familie/huisgenoten )? Deze zullen dan in persoonlijk dossier vermeld kunnen worden, zeker hanteerbaar om deze heer tijdens de te verwachten achteruitgang persoonsgericht te kunnen begeleiden ( niet onnodig beperken, maar helpen ). Ik zie daar weinig dwang in.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik denk dat het strikt genomen klopt. Maar het lijkt me niet wenselijk om broodbeleg en kledingkeuze te juridiseren. Dan kom je al gauw terecht in discussies over wilsbekwaamheid en over hoe het “stille verzet” dan had moeten waargenomen.
    Terwijl het om iets heel elementairs gaat, iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, iets wat hoort bij het leveren van zorg en iets wat naadloos aansluit bij de beroepseer van de meeste zorgmedewerkers. Stimuleer het gesprek over dit soort zaken, tussen zorgmedewerkers onderling en met cliënten en vertegenwoordigers. Dan hoeft die wet niet uit de kast gehaald te worden.