Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wordt strenger voor schijnzelfstandige in de zorg

Zzp’ers in de zorg gaan spannende tijden tegemoet, vanwege de nieuwe toetsing die het kabinet wil gaan gebruiken om schijnzelfstandigheid op te sporen. Het criterium ‘inbedding in de organisatie’ wordt daarin zwaarder benadrukt. Daarmee wordt de situatie bedoeld waarin de kernactiviteiten van een zzp’er dezelfde zijn als de kernactiviteiten van het vaste personeel. In dat geval zijn zzp’ers eigenlijk gewoon werknemers.
Foto: Arno Massee

Het kabinet heeft in een nieuwe voortgangsbrief over de arbeidsmarkt het voornemen uitgesproken om de toename van het aantal (schijn)zelfstandigen aan te pakken en de regels rondom het werken als en met zelfstandigen toekomstbestendiger te maken, meldt Skipr.

Europese regelgeving

Er wordt gekeken of iemand in de organisatie is ‘ingebed’. Het kabinet gaat de wet zo aanpassen dat wordt gekeken of iemand onderdeel is van de organisatie en wel of niet dezelfde werkzaamheden uitvoert als werknemers. Er wordt daarbij nadrukkelijk gezocht naar sporen van zelfstandigheid, in plaats van naar de aanwezigheid van arbeidsovereenkomsten.

Steeds meer verzorgenden worden zzp’er, merkt ook Loe van Erp, directeur van SoloPartners, brancheorganisaties voor zzp’ers in de zorg. Maar ze worden niet overal in de zorg met open armen ontvangen: ‘”Ze pakken de leukste diensten” is een veelgehoorde klacht.’ >>

Veel andere keuzes om schijnzelfstandigheid op te sporen, heeft het kabinet niet, volgens Touria El Ouardi van BDO Accountancy, Tax & Legal, want het kabinet is gebonden aan Europese regelgeving op dit gebied waardoor het niet mogelijk is om een hele nieuwe definitie in de wet op te nemen. El Ouardi: ‘We zitten daardoor vast aan de criteria die er al zijn en kunnen niet heel veel nieuwe dingen bedenken om onderscheid te maken tussen zzp’ers en personeel in loondienst.’

Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid als je zzp’er in de zorg bent? Expert Lex Tabak noemt vijf valkuilen >>

Daarnaast wil het kabinet de handhaving op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet dba) snel versterken en per 1 januari 2025 het ‘handhavingsmoratorium’ opheffen. In de afgelopen jaren is er nauwelijks aan handhaving gedaan. Daardoor liepen opdrachtgevers en -nemers bijna geen risico op ‘een correctie’. Dat is de afgelopen maanden veranderd; er zijn nu 55 medewerkers van de Belastingdienst die in negen maanden tijd dertien aanwijzingen hebben gegeven aan opdrachtgevers. Het is onbekend in welke sector deze aanwijzingen gegeven zijn.

Afbouw zelfstandigenaftrek

Het kabinet treft nog andere maatregelen om het verschil tussen zelfstandigen en werknemers kleiner te maken. Zo wil het kabinet de financiële prikkel om als zelfstandige te gaan werken, verminderen. Een van de meest concrete maatregelen die snel voelbaar zal zijn, is een versnelling van de afbouw van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd van 6.310 euro in 2022 naar 900 euro in 2027. Het idee daarachter is dat de belastingdruk van een zzp’er dichter bij die van een werknemer komt te liggen. Ook gaat het kabinet de fiscale oudedagsreserve afschaffen.

Snelle groei

Skipr meldde eerder dat het aantal zzp’ers nergens zo hard groeit als in de zorg. In het derde kwartaal had de sector zorg en welzijn 34.000 zzp’ers meer dan een jaar eerder. Dit is een groei van maar liefst 30 procent. Vooral het aantal zzp’ers in de beroepsgroepen sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders, psychologen en sociologen en medisch vakspecialisten groeide hard, blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over zzp verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>