Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Komt er een verplichte coronavaccinatie voor verzorgenden?

Griekenland, Engeland en Frankrijk stellen een coronavaccinatie verplicht voor zorgpersoneel. Komt dit er ook aan voor Nederland? De meningen lijken nogal verdeeld, alhoewel de stem van de verzorgenden duidelijk is.
Foto: Robin Utrecht (ANP)

Een grote meerderheid van de verzorgenden is tegen een verplichte coronavaccinatie voor zorgverleners. Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website hield, waar 1159 personen op stemden. De vraag luidde: ‘Moet een coronavaccinatie verplicht worden voor verzorgenden die in de VVT werken?’ Nee, vond 92 procent, terwijl 8 procent op ‘ja’ stemde. Ook op onze Facebookpagina klinken negatieve reacties op een eventuele verplichte prik tegen corona: ‘Waarschijnlijk hebben ze genoeg personeel ofzo’, zegt Wilma, ‘Ik vermoed dat dan veel mensen de zorg uitgaan.’

Uit de zorg

Verzorgende Katinka zou zelfs voor een ander vak kiezen, als de vaccinatie verplicht wordt voor zorgverleners: ‘Ik beslis zelf over mijn lichamelijke integriteit en wat er medisch met mij gebeurt. Mijn werk is mkijn leven, maar als deze keuze opgelegd wordt en dus een plicht, dan laat ik me omscholen.’ ‘Als dit doorgedrukt wordt, zullen er velen opstappen’, denk ook Kim, ‘dus dit is geen goede keuze voor de tekorten in de zorg.’

Registreren vaccinatiegraad

Onlangs maakte minister Hugo de Jonge van VWS bekend dat hij werkgevers in de zorg wil toestaan de vaccinatiestatus van hun medewerkers te registreren. Eerder gaf werkgeversorganisatie ActiZ aan dit zou helpen bij een betere informatievoorziening over vaccineren. Volgens V&VN voorzitter Bianca Buurman zal dit leiden tot een nóg grotere uitstroom van verzorgenden en verpleegkundigen: ‘Zorgverleners zijn beroepsmatig gewend om hun cliënten en zichzelf te beschermen tegen infecties. Waarom dan toch dat wantrouwen van de minister?’ vraagt Buurman zich af in een blog op de website van V&VN.

Brengt dit de zorg een stap dichterbij verplichte vaccinatie brengen? Dat is nog de vraag. ‘Registratie brengt ons weer een stap dichterbij vaccinatiedwang. Willen we Engeland achterna? Daar heeft een andere dwingende maatregel – verplichte vaccinatie  – onder zorgmedewerkers zoals verwacht tot een grotere uitstroom geleid’, aldus Buurman.

Meerderheid vóór verplichting

Toen actualiteitenprogramma EenVandaag hun opiniepanel vroeg of zorgmedewerkers zich verplicht moeten laten inenten, vond een meerderheid dat een verplichting wél zou moeten komen. Dit blijkt uit resultaten die EenVandaag in augustus publiceerde. Zo vindt het opiniepanel het onverantwoord dat zorgverleners ongevaccineerd in contact komen met kwetsbaren. Op de vraag ‘Moeten deze beroepsgroepen wel of niet verplicht gevaccineerd zijn om hun werk uit te voeren?’, antwoordt 63 procent dat ouderenzorgmedewerkers verplicht ingeënt moeten worden. 35 procent vindt van niet, en 2 procent heeft geen mening.

Zorgpersoneel tegen

EenVandaag legde deze vraag ook voor aan bijna 800 zorgmedewerkers, en hier stemde 46 procent vóór een verplichte coronavaccinatie voor zorgpersoneel. Dit aantal ligt aanzienlijk hoger dan de poll van Tijdschrift voor Verzorgenden, waarbij slechts 8 procent voor verplichte inenting is. Het is onduidelijk waar dit precies mee te maken heeft.

Vakbond FNV is ‘ontzettend tegen’ verplichte vaccinatie, zegt vice-voorzitter Kitty de Jong in  radioprogramma De Zeeuwse Kamer: ‘Wij stimuleren vaccineren, omdat het de uitweg uit de pandemie is, maar de medische privacy aantasten kan echt niet. Er zijn werkgevers die rechtstreeks willen verplichten te vaccineren en anderen willen van hun personeel weten of ze gevaccineerd zijn. Maar ook op die indirecte vaccinatiedruk zijn wij fel tegen.’

Ontslag bij weigering

In de Amerikaanse staat New York lijkt de verplichte vaccinatie averechts te werken. Ziekenhuizen ontslaan medewerkers die vacinnatie weigeren, meldt het Reformatorisch Dagblad. Vlak voor de deadline lieten duizenden zorgverleners zich inenten, maar het personeelstekort loopt op. De gouverneur overweegt om de noodtoestand uit te roepen, zodat de overheid meer bevoegdheden krijgt om zorgpersoneel uit andere staten te trekken en eventueel het leger in te zetten om bij te springen.

Factsheet IGJ

Onlangs bracht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een factsheet uit over het inzetten van personeel in de zorg met en zonder coronavaccinaties. ‘Vaccineren is het belangrijkste instrument in de strijd tegen het coronavirus’, stelt de inspectie op haar website, ‘niemand is verplicht zich te laten vaccineren, maar zorgverleners die goede en veilige zorg willen verlenen doen er goed aan voor vaccinatie te kiezen.’ Als zorgverleners ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren, kan dit volgens de IGJ betekenen dat er aanvullende maatregelen genomen worden. Zoals preventief testen of het preventief dragen van pbm.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen rondom het coronavirus en de zorg, met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>