TVV magazine nr. 1, 2022

  Mijn vak: verzorgende ig Babette Blankenspoor | TVV Check: Voetzorg | Hilde Verbeek over betere verpleeghuiszorg | Richtlijn eenzaamheid  | Teun Toebes over zijn boek VerpleegThuis | Verzorgenden die werken als zzp’er  | Vragen over apraxie | Column Julian

  TVV Check: Voetzorg

  Gezonde voeten dragen bij aan mobiliteit en zelfstandigheid. Verzorgenden kunnen helpen voorkomen dat cliënten voetproblemen krijgen.

  Even bellen met… verzorgende Wendeline is nu locatiemanager

  Van verzorgende ig binnen een paar jaar 'promoveren' tot locatiemanager. Onze voormalige columnist Wendeline Roest-Lovers (36) kreeg het voor elkaar. Zij begon onlangs als locatiemanager in het Rijssenbeekhuis van zorgorganisatie Dagelijks Leven in Gennep.

  Mijn Vak: ‘Ik word blij als bewoners kunnen gaan en staan waar ze willen’

  Babette Blankespoor, verzorgende ig, werkt in Hof van Nassau. Dit verpleeghuis staat bekend om de inzet van technologische innovaties.

  Interview Hilde Verbeek: ‘Nog steeds staat de cliënt niet centraal’

  De verpleeghuiszorg verbeteren. Dat is het doel van de Hilde Verbeek, onlangs benoemd tot hoogleraar zorgomgeving voor kwetsbare ouderen aan de Universiteit Maastricht. 'Na al die tijd staat nog steeds de cliënt niet centraal, maar de zorginstelling.'

  Nieuwe richtlijn Eenzaamheid onder ouderen

  De V&VN-richtlijn Eenzaamheid onder ouderen is onlangs verschenen. Op basis daarvan geven deskundigen tips bij herkenbare casussen.

  Portretten: deze verzorgenden werken als zzp’er

  Sommige verzorgenden worden zzp'er. Dat biedt vrijheid, maar ze moeten ook veel zelf doen. Drie ondernemende verzorgenden ig vertellen waarom zij zzp'er zijn en wat het ze heeft gebracht.

  Column Inge | Vertrouwen geven

  Het belang van kijken naar het individu kwam duidelijk naar voren bij onze nieuwe bewoner. Deze man was jaren geleden vrijwilliger geweest in ons verpleeghuis en had hier warme herinneringen aan.

  Teun Toebes komt op voor mensen met dementie

  Verpleegkundige en zorgvernieuwer Teun Toebes woont ruim een jaar op kamers in een verpleeghuis, op een gesloten pg-afdeling. Hij schreef het boek VerpleegThuis om de dementiezorg wakker te schudden.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Incontinentie: liefdevolle zorg bij plukgedrag

  Plukt een cliënt aan zijn incontinentiemateriaal, grijp dan niet zomaar naar een plukpak. 'Ga uit van de waardigheid en autonomie van de cliënt.'

  6 vragen over apraxie

  Sommige cliënten hebben apraxie. Wat zijn kenmerken hiervan en hoe ga je om met deze mensen?

  Column Julian | De oplossing

  Ik hoor het zo verschrikkelijk vaak, het vaste personeel met een klaagzang over zzp'ers en uitzendkrachten.