TVV magazine nr. 2, 2024

  Mijn vak: verzorgende ig Isabel van Lierop | Schoonhouden van de penis | TVV Check: Plasbuiskatheters | Vragen over Spaanse kraag | Eerste hulp bij erecties |  Drie aanstormende verzorgenden vertellen waarom zij kozen voor een zorgopleiding | Column Julian

  Column Inge | Ruziënd echtpaar

  Ik maak kennis met een echtpaar dat 50 jaar getrouwd is. De twee hebben elkaar voor de begrippen van die tijd ‘op latere leeftijd' ontmoet en kinderen zijn er niet gekomen.

  GVP Isabel: ‘Een gesloten afdeling is uit de tijd’

  Isabel van Lierop is gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie bij Het Rooyhuis in Venray. Door mee te bewegen in de wereld van dementie, zorgt ze voor rust en ontspanning bij bewoners. Over haar belevenissen schrijft ze een blog op dagelijks-leven.​nl.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Even bellen met…neuropsycholoog Hanneke Nijsten over apathie

  Apathie bij mensen met dementie verdient meer aandacht, vindt klinisch neuropsycholoog Hanneke Nijsten. Zij promoveert binnenkort op dit onderwerp en maakte samen met collega's de interventie SABA: Samen in Actie Bij Apathie.

  Column Julian | Lamp van Aladdin

  Lul, pik, piemel, paal, kanon. Het zijn allemaal woorden voor dat ene onderdeel: de penis. Net als bij de vagina heerst er best een taboe op. Helemaal als het ding ineens in erectie schiet. En mensen, dat doen die dingen graag, kan ik je vertellen.

  Zó houd je de penis schoon

  Water is meestal voldoende om de penis schoon te houden, maar soms heb je ook milde zeep nodig. Dermatoloog Marco van Coevorden geeft uitleg over het risico op infecties bij een vieze penis. En je krijgt een stappenplan om de penis schoon te krijgen en schoon te houden.

  7 vragen over Spaanse kraag

  Een man kan een Spaanse kraag krijgen. Wat is dit en waarop moet je letten bij de zorg voor deze cliënten?

  Dit zijn de nieuwe, aanstormende verzorgenden

  Hoge werkdruk, geen aandacht voor bewoners en weinig waardering. Je moet volgens sommigen wel gek zijn als je voor een zorgopleiding kiest. Drie aanstormende verzorgenden vertellen waarom zij dit wél hebben gedaan.

  Eerste hulp bij erecties

  Het gebeurt regelmatig, maar er lijkt weinig over gesproken te worden: de erectie. Waardoor ontstaat deze eigenlijk? En hoe kun je er het best op reageren? ‘Maak het bespreekbaar in het team.'

  TVV Check: Plasbuiskatheters bij mannen

  Bij mannen met plasproblemen kan een plasbuiskatheter een oplossing zijn. Wat zijn aandachtspunten voor verzorgenden bij het inbrengen en verzorgen hiervan?