TVV magazine nr. 2, 2021

  Mijn vak: verzorgende Patricia zorgt met passie voor mensen met dementie | TVV Check: Steunkousen (TEK’s) | Familie begeleiden in de stervensfase  | In de spotlight | Cliënt met obesitas | Medicatie verminderen  | Gebitsprotheses | Column Esther

  TVV Check: Steunkousen (TEK’s)

  Soms heb je een cliënt die therapeutisch elastische kousen draagt. Wat doen die precies? En wat is voor jullie beiden de beste manier om ze aan en uit te trekken?

  Even bellen met…Magda Hermsen over Lewy Body Dementie

  Consulent van het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) en psycholoog Magda Hermsen ziet regelmatig cliënten met onbegrepen gedrag. Volgens haar komt dit vaak doordat de mogelijke diagnose Lewy Body Dementie (LBD) is gemist.

  Mijn vak: verzorgende ig Patricia ‘Bewoners leefden mee tijdens mijn zwangerschappen’

  Zorgen voor mensen met dementie is de passie van verzorgende ig Patricia van den Berg. Ze is gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie (GVP) en gespreksleider bij het Alzheimer Café in Veenendaal. Sinds kort maakt ze als praktijkopleider leerlingen en stagiaires enthousiast voor het zorgvak.

  Naasten begeleiden in de laatste levensfase

  Wil je naasten goed begeleiden in de stervensfase van een cliënt? Dat vereist geduld, creativiteit én moeite willen doen, zeggen verzorgenden en (ervarings)deskundigen.

  Tips voor tillen en verplaatsen van: obese cliënten

  Het tillen en verplaatsen van cliënten met obesitas vraagt vaak extra aandacht. Maar ook: geschikte hulpmiddelen. Respectvolle zorg voor de cliënt en het voorkomen van overbelasting bij jezelf staan hierbij voorop.

  Portretten: deze verzorgenden staan in de spotlight

  Verzorgenden staan meestal niet direct op de voorgrond. Deze drie verzorgenden ig wisten wél de spotlight te pakken en kregen even alle aandacht.

  Column Inge | Een beetje lucht

  'Ik moet eruit! Ik hóú het niet meer!' Vastberaden sta je in de huiskamer. Je blik is afwisselend boos en intens verdrietig.

  Feiten en fabels over gebitsprotheses

  Fabels en feiten over gebitsprothese, met adviezen van een tandprotheticus die regelmatig werkt in verpleeghuizen.

  5 vragen over minderen en stoppen van medicatie

  De richtlijn Polyfarmacie bij ouderen is aangevuld met nieuwe aanbevelingen om te minderen en stoppen met medicatie. Verzorgenden hebben een belangrijke rol.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Esther | Vertrouwen in de vaccinatie

  'Al ga ik er uiteindelijk scheel van kijken, beter dan doodgaan aan COVID-19', zeg ik tegen mijn dertig jaar jongere collega. 'Ik neem die prik!'