TVV magazine nr. 2, 2023

  Mijn vak: verzorgende ig Olga Tsirkova bij Atlant | TVV Check: Artrose | Winnaars TVV Check 2022  | Eten en drinken in de palliatieve fase | Onjuist gebruik van een tentbed | Portretten: verzorgenden vertellen waarom muziek in de zorg onmisbaar is |  Vormen en symptomen van de ziekte ALS | Column Joyce

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Joyce | Trek je mond open

  Zo'n anderhalf jaar geleden vroeg mijn collega of het me leuk leek om me aan te sluiten als lid van de VVAR (verpleegkundige en verzorgende adviesraad). Ik had er nog nooit van gehoord.

  Winnaars TVV Check!

  De TVV Check-jaarwinnaar 2022 is verzorgende Marlene van Veen. Zij krijgt een gastronomisch diner én mag een waardebon besteden aan e-learnings in de webshop van Bohn Stafleu van Loghum.

  Even bellen met… Carin Gaemers over de huidige plannen voor de zorg

  Carin Gaemers schreef in 2016 met Hugo Borst het manifest Scherp op ouderenzorg, waarop 2,1 miljard euro beschikbaar werd gesteld voor de zorg. Jaren later kijkt Gaemers teleurgesteld naar hoe het met de zorg gaat.

  Column Inge | Uitdaging

  Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Mantelzorgers zijn vaak op het punt van uitputting aangekomen en kúnnen niet meer. Zorg- vragers plaatsen ons op de gesloten afdeling psychogeriatrie soms ook voor een behoorlijke uitdaging, in de vorm van onbegrepen gedrag. Zo ook deze dame, Joke.

  Verzorgende Olga: ‘Ik activeer cliënten met Korsakov’

  Olga Tsirkova, verzorgende ig, werkt in Beek- bergen bij Atlant met mensen die het syndroom van Korsakov hebben.

  Overlijden in een tentbed: dit valt ervan te leren

  Een cliënt met dementie overleed in januari 2022 aan de gevolgen van onjuist gebruik van een Poseybed (tentbed). De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde een onderzoek in en kwam onlangs met een rapport. Wat kunnen we hiervan leren?

  Eten en drinken in de palliatieve fase

  Longarts en palliatief expert Sander de Hosson publiceerde in 2020 de bestseller Slotcouplet. Sinds kort is zijn nieuwste boek Leven toevoegen aan de dagen verkrijgbaar, waarin hij facetten van sterven beschrijft. Speciaal in TVV: een fragment hieruit.

  Verzorgenden die zingen of een instrument bespelen

  Muziek ráákt, ook in de zorg. Het roept mooie en soms verdrietige herinneringen op en het kan de sfeer verbeteren. Drie muzikale verzorgenden ig vertellen waarom muziek in de zorg onmisbaar is.

  Vormen en symptomen van de ziekte ALS

  De Franse hip-hop artist Guilhem Gallart (50) wordt geholpen door zijn vrouw Wahiba. Gallart maakt muziek met zijn ogen via een speciale computer.

  TVV Check : Artrose

  Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Wat zijn aandachtspunten voor verzorgenden bij cliënten met deze aandoening?