TVV magazine nr. 3, 2018

  Mijn vak: Roelie Roorda, eigenaar ‘Goede Zorg aan Huis’ | Interview Sarah Blom, ouderenpsycholoog | Vraag & antwoord | Valgevaar | Klinische les: benader de obese cliënt met respect | Column Wendeline Roest | Mondzorg bij dementie |  Carrièreswitch: zij deden het | Column Redactieraad

  Mooi vak

  Toen ik als 16-jarig scholiertje in het plaatselijk psychogeriatrisch verpleeghuis als ‘zondaghulp’ aan de slag ging, werd ik meteen voor de leeuwen gegooid.

  Even bellen met…

  Joris Slaets is hoogleraar ouderengeneeskunde en coördineert het pilotproject Leefplezierplan voor de zorg.

  ‘Ik wilde op mijn eigen manier zorg verlenen’

  In haar boek Belevingsgerichte zorg aan huis pleit Roelie Roorda voor menselijke, betaalbare thuiszorg. Met ‘Goede Zorg aan Huis’ bewijst ze dat het mogelijk is.

  ‘Verzorgenden kunnen veel meer dan ze denken’

  De verzorgende zelf krijgt in het maatschappelijke debat over de verpleeghuiszorg te weinig aandacht en dat moet veranderen, vindt ouderenpsycholoog Sarah Blom.

  Vraag & antwoord

  Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

  Valgevaar!

  Steeds meer ouderen overlijden aan de gevolgen van een val. Hoe kun je ervoor zorgen dat je cliënt minder kans loopt om onderuit te gaan?

  Benader de obese cliënt met respect

  De zorg voor cliënten met obesitas is extra belastend voor verzorgenden. Wat kun je doen om die belasting te verminderen, en hoe doe je dit met respect voor de cliënt?

  Wendeline: ‘waarom ligt pa nog op bed?’

  Zuchtend staat hij in de keuken. Zijn gezicht staat bedrukt en ik merk dat hij mijn blik ontwijkt. ‘Wat is er, Edward?’ vraag ik.

  ‘Geef niet meteen op’: Mondzorg bij dementie

  Honderden ouderen overlijden jaarlijks aan een longontsteking door een slechte gebitsverzorging.

  Opeens heb je het…

  Er zijn meer verzorgenden nodig, en die komen niet alleen rechtstreeks uit de schoolbanken. Deze verzorgenden ig hadden eerst een totaal andere baan.

  Column Redactieraad: samen geschrokken

  ‘Ik wil eigenlijk niet alleen, ze is te snel achteruit gegaan, ik durf het niet aan. Wil je met me mee?’ Mijn collega spreekt me aan over een van onze cliënten.