TVV magazine nr. 3, 2022

  Mijn vak: verzorgende ig Ruby Zwart bij woonzorgcentra Aqua Viva | TVV Check: Mondzorg | Nieuwe cao VVT | Zorgmijders: hoe kun je ze toch helpen | Portretten: verzorgenden die zich laten horen | Jaarwinnaars TvV Check | Cliënt met een migratieachtergrond | Column Marieke

  TVV Check: Mondzorg

  Zowel in de thuiszorg als verpleeghuizen kan mondzorg worden verbeterd. Lees over de belangrijkste aandachtspunten voor verzorgenden.

  Even bellen met… verzorgende Annemarie heeft long covid

  Annemarie de Mur (45) werkt als verzorgende ig op een pg-afdeling in een verpleeghuis. Aan het begin van de coronacrisis raakte ze besmet, en ze kampt nog steeds met long covid: 'De klachten zijn bizar'.

  Mijn vak: verzorgende Ruby zorgt voor paters

  Ruby Zwart, verzorgende ig, maakte elf jaar geleden de overstap van defensie naar de paters en leken bij woonzorgcentrum Aqua Viva in Nijmegen. Dat is door de paters zelf opgericht.

  Nieuwe cao VVT: de werknemer op één

  Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao VVT. Cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU'91 licht de opvallendste punten toe.

  Column Inge: ‘Het is een eer om een bijdrage te leveren aan het afscheid’

  Enkele dagen voor mevrouw Sari komt te overlijden, heb ik haar kleindochter aan de telefoon. We praten over het naderende einde en de kleindochter haalt ook herinneringen op.

  Winnaars TVV Check!

  Trees Berends (57) had in 2021 de hoogste score met de TVV Check. Dus mag de verzorgende ig gratis dineren én krijgt ze een tegoedbon om te besteden in de webshop van Bohn Stafleu van Loghum.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Marieke | ‘Een zooitje’

  'Zuster, zuster u moet daar echt gaan helpen!' Een mannelijke bewoner met dementie klampt me aan op de gang van het verpleeghuis.

  Zorgmijders: hoe je ze tóch kunt helpen

  Wat kunnen verzorgenden doen voor mensen die afzien van zorg, maar deze waarschijnlijk wel nodig hebben? V&VN, Trimbos-instituut en ZonMw hebben een richtlijn over zorgmijding gepubliceerd.

  Portretten: deze verzorgenden laten zich horen!

  Steeds vaker krijgen verzorgenden ig de vraag advies te geven over beleid van het management. Dat doen ze door hun stem te laten horen in bijvoorbeeld een Verpleegkundige & Verzorgende Adviesraad (VVAR). Drie collega's vertellen over hoe zij opkomen voor hun vak.

  Zorgen voor verschillende culturen

  Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een migratieachtergrond.1 Door rekening te houden met iemands cultuur, kun jij nóg betere zorg geven.