TVV magazine nr. 4, 2020

  Mijn vak: Ghislaine van Veldhuijzen, verzorgende ig | TVV Check: Medicatie in de stervensfase | Kanjers uit coronateams | Communicatie corona | Sekszorg  | Column Julian

  TVV Check: Medicatie in de stervensfase

  Over medicatie in de palliatieve zorg bestaan nog altijd veel misverstanden. Bij cliënten, maar ook bij zorgverleners. We zetten de belangrijkste feiten en fabels op een rij.

  Even bellen met…..Huub Buijssen

  Verzorgenden kunnen trauma's oplopen tijdens hun werk in de coronacrisis, stelt psycholoog Huub Buijssen. Onlangs verscheen zijn boek 'Collegiale ondersteuning en peer support. Een praktische gids voor professionals in zorg en welzijn'.

  Mijn vak | ‘Bewoners fleuren op als ze mijn shetlandpony Ed zien’

  Ghislaine van Veldhuijzen, verzorgende ig, werkt bij Zorgvilla Steinenburgh in De Bilt.

  Kanjers uit coronateams

  Werken terwijl ze van top tot teen beschermd zijn, met doodzieke mensen te maken hebben en in angst zitten zelf ook besmet te raken. Vier verzorgenden ig zijn het erover eens: COVID-19 is iets totaal anders dan wat ze gewend waren. Hier vertellen zij over hun ervaringen in een coronateam.

  Ben ik duidelijk?

  Sommige verzorgenden hebben sinds het coronavirus te maken met veel sterfgevallen en korte ziekbedden. Hoe zorg je ervoor dat jouw informatie goed overkomt bij cliënten en naasten?

  Column Inge | Knuffel verboden

  Vanaf vandaag is mijn locatie coronavrij. Mijn gedachten gaan terug naar de afgelopen periode, het was heftig.

  5 vragen over seksverzorgenden

  Voor ouderen met behoefte aan seks of intimiteit zijn er seksverzorgenden, die ook kennis hebben van specifieke zorgvragen. Hoe werkt sekszorg? En hoe signaleer je seksuele behoeften bij een cliënt?

  Zó breng je een nieuw idee in

  Iets nieuws voorstellen in het team is niet altijd gemakkelijk. Hoe zorg je ervoor dat jouw idee zo min mogelijk weerstand krijgt van collega's? 'Verzamel medestanders.'

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Julian | Wiebelen op een waterbed

  Vannacht zit ik naast het bed van Nelly, een 100-plusser die deze week te horen heeft gekregen dat ze mij en vele Nederlanders niet gaat overleven.