TVV magazine nr. 5, 2020

  Mijn vak: Miryam Vermeij, verzorgende ig | TVV Check: Lewy Body Dementie | Discriminatie thuiszorg | Decubites en IAD  | Verzorgenden op de Intensive care | Mantelzorg | Column Sandra

  TVV Check: Lewy Body Dementie

  Lewy Body Dementie (LBD) komt veel voor, maar de diagnose wordt vaak gemist. Hoog tijd om deze vaak nog onbegrepen aandoening te belichten. 

  Even bellen met… Lisette Kunz

  Die eeuwige vermoeidheid… Veel verzorgenden die corona achter de rug hebben, klagen erover. Hoe kom je ervan af? We vroegen het longarts Lisette Kunz van Haaglanden Medisch Centrum (HMC).

  Mijn vak | ‘Ik heb inmiddels meer vertrouwen als zzp’er’

  Miryam Vermeij is verzorgende ig en werkt sinds anderhalf jaar als zzp'er in de zorg. Daardoor heeft ze veel vrijheid en kan ze de werktijden aanpassen aan haar thuissituatie.

  Racisme in de thuiszorg: ‘De volgende keer wil ik gewoon een Nederlandse’

  Met de groeiende aandacht voor Black Lives Matter staat het onderwerp racisme op ieders netvlies. Ook in de thuiszorg komt discriminatie helaas nog steeds voor. Wat kun je dan doen?

  Feiten & fabels over paracetamol

  Paracetamol wordt vaak gezien als veilige pijnstiller, maar dat klopt niet helemaal. Apotheker ouderenzorg Chiara van Bernoster-Rodijnen geeft uitleg over dit medicijn. 

  Column Inge | Gouden moment

  Nog voordat ik je zie, hoor ik aan de kenmerkende wijze waarop je loopt dat jij het bent. Je ogen beginnen te stralen als je me ziet. Vertrouwde gezichten geven je houvast.

  Decubitus en IAD: dit zijn de verschillen

  Is het decubitus of IAD? Het valt niet altijd mee de verschillen te zien. Lees daarom snel verder.

  Poster decubitus of incontinentie geassocieerde dermatitis?

  Hier vind je een handige gratis poster om het onderscheid tussen decubitus en incontinentie geassocieerde dermatitis te vergemakkelijken.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl 

  Deze verzorgenden werken op de intensive care

  In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond werken na een succesvolle proef drie verzorgenden ig op de intensive care. Dat is zeldzaam in Nederland. 'De ic-verpleegkundigen moesten in het begin erg aan ons wennen.'

  ‘Lastige families bestaan niet’

  Meer helpende handen. Zorg die beter is afgestemd op de bewoner. Goed contact met de familie van cliënten is om vele redenen wenselijk. Vilans heeft hiervoor methodes ontwikkeld. 'Het is warmer werken.'

  Column Sandra | Weer een warm welkom

  2020 is nog volop aan de gang, maar het is nu al een jaar om nooit meer te vergeten. Door het coronavirus is de hele wereld, inclusief Nederland, in rep en roer. het dagelijkse leven zag er opeens heel anders uit.