TVV magazine nr. 6, 2018

  Mijn vak Antonette van Dungen, verzorgende ig in Hospice Lingesteyn | Interview Sander de Hosson | Familiedilemma’s aan het sterfbed | Het goede levenseinde | Vraag & antwoord | Klinische les: palliatieve fase | Column Wendeline | Verzorgenden in de rouw | Handige tools | Column Redactieraad

  Welkom en afscheid

  Aangenaam! Mijn naam is Betty en ik ben de nieuwe hoofdredacteur van TvV. Járen geleden heb ik als ‘junior’ ook bij TvV gewerkt (en best lang!).

  Even bellen met…

  Stichting IZZ heeft samen met Vernet online toolkit de Vijfdaagse gemaakt, waarmee verzorgenden binnen vijf dagen leren om beter ‘nee’ te zeggen. Anouk ten Arve van Stichting IZZ vertelt hier meer over.

  ‘Vrienden zien de dood als iets engs, maar dat heb ik nooit gehad’

  Antonette van Druten, verzorgende ig, werkt sinds negen jaar in Hospice Lingesteyn in Leerdam en wil niets anders dan palliatieve zorg verlenen.

  ‘Iemand zien sterven is een rauwe ervaring’

  Onlangs verscheen ‘Slotcouplet’, een bundeling van columns en blogs van longarts Sander de Hosson over zestien jaar zorgervaring aan het sterfbed.

  Familie dilemma’s aan het sterfbed

  Als een cliënt stervende is, krijgen verzorgenden ook met familieleden te maken. Soms doen zich in het contact lastige situaties voor. Deskundigen vertellen hoe om te gaan met veelvoorkomende dilemma’s.

  Wie heeft het laatste woord bij een goed levenseinde?

  Geef je een overtuigd vegetariër in de laatste levensfase op verzoek tóch een kroket? En hoe ga je ermee om als een cliënt palliatie weigert?

  Vraag & antwoord

  Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden?

  Comfort in de palliatieve fase

  De laatste levensfase is vooral gericht op comfort bieden. Deze klinische les behandelt hoe je het comfort in de palliatieve fase kunt verbeteren bij zes veelvoorkomende problemen.

  Wendeline: ergste sterfgeval

  Met een brok in mijn keel kijk ik naar haar verstilde lichaam. Met een laatste zucht laat ze het leven los.

  ‘Je went er niet aan, maar het hoort er wel bij’

  Een bewoner die onder je handen sterft terwijl je hem aan het wassen bent. Een cliënt die je thuis dood vindt in een plas met bloed.

  Laat je inspireren voor de palliatieve zorg

  Ook verzorgenden kunnen vaak niet meer zonder apps, websites, folders of spelletjes als het gaat om het verlenen van palliatieve zorg.

  Redactieraad: de juiste palliatieve ‘jas’

  Liedjes van Annie M.G. Schmidt of andere tekstschrijvers die worden uitgevoerd in een modern jasje.