TVV magazine nr. 6, 2020

  Mijn vak: verzorgende Marrit zorgt voor doofblinden | TVV Check: hartfalen | Mantelzorgdilemma’s bij cliënten met een migratie-achtergrond | De Grote Baxterrol Quiz  | Recept kleinschalig wonen: zo maak je hete bliksem | Portretten: Deze stewardessen kozen voor de zorg | Hilarisch: bloopers van verzorgenden | Column Sietske

  TVV Check: Hartfalen

  Heb jij een cliënt met hartfalen? Dan is het belangrijk de achtergrond en symptomen te kennen. Twee kilo gewichtstoename in twee dagen kan bijvoorbeeld reden zijn voor alarm.

  Even bellen met… Sarah Blom over Dag Mama 2

  Na ruim duizend voorstellingen van Dag Mama legt ouderenpsychologe Sarah Blom de laatste hand aan Dag Mama 2: een muziektheatervoorstelling over omgaan met dementie.

  Mijn vak: verzorgende Marrit zorgt voor doofblinden

  Verzorgende ig Marrit Buitendijk werkt al 26 jaar bij het Centrum voor Doofblinden in Beek. De bewoners zijn slechtziend én slechthorend.

  Mantelzorgdilemma’s bij cliënten met een migratieachtergrond

  Op 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Omdat iedere cultuur zijn eigen gewoontes heeft rond mantelzorg, verzamelden we drie casussen over cliënten met een migratieachtergrond.1 Kaveh Bouteh van Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen geeft advies.

  De grote baxterrol quiz: test je kennis

  Veel zorgverleners gebruiken baxterrollen. Waar moet je dan eigenlijk allemaal op letten? Test je kennis met deze quiz en check de antwoorden onderaan de pagina. 

  Recept kleinschalig wonen: zo maak je hete bliksem

  In het nieuwe kookboek '20 x Hollandse pot in plaatjes' vind je recepten voor gerechten om samen met cliënten te koken. Door de overzichtelijke plaatjes is het goed te volgen voor mensen met dementie.

  Column Inge | Onbetaalbaar

  Ondanks alle noodkreten stonden de verpleeghuizen het afgelopen jaar ongeveer onderaan het prioriteitenlijstje van de regering. Het maakte ons werk uitzonderlijk moeilijk.

  Geschenk uit de hemel

  In coronatijd wordt aanzienlijk minder gevlogen. Hierdoor maakt cabinepersoneel van KLM kennis met de zorg. Drie medewerkers vertellen over hun ervaringen.

  Zorgblunders

  Als je in de zorg werkt, sla je weleens een flater. Lach mee om blunders van collega's.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Sietske | Opsteker

  Zingen: alleen onder de douche. Boodschappen doen: in je eentje, mondkapje mee. Socializen (op het werk en privé): op anderhalve meter. Roeien: met de riemen die we hebben.