TVV magazine nr. 5, 2019

  Mijn vak: Marion Meijer, verzorgende ig | Omgaan met schizofrenie | Onrust ’s nachts bij dementie | TVV Vakprijs 2019 | Feiten en fabels over decubites | TVV Kennistoets: Medicatieveiligheid | Vraag & antwoord | Column Wendeline | Wondcasus: huidletsel aan billen | Palliatieve zorg | Column Redactieraad

  Medicatieveiligheid: zo voorkom je fouten

  Een rekenmisser, vergeten medicatie te geven of onduidelijkheid over een wijziging: een medicatiefout ligt altijd op de loer. Zeker nu er personeelstekorten en toenemende werkdruk is. Hoe ga je zo veilig mogelijk om met medicatie? De bijbehorende toets levert 2 accreditatiepunten op voor het Kwaliteitsregister V&V.

  Redactioneel: ‘Voelen dat je leeft’

  Is het je wel eens opgevallen dat geboortes, maar ook levenseindes heel intens zijn? Het zijn levensgebeurtenissen die diepe indruk maken.

  Even bellen met: Nancy haalde haar diploma op haar 51ste

  Nancy Verschoor (51) haalde onlangs het allereerste diploma in haar leven: Helpende plus. Ze heeft de smaak te pakken en leert nu door voor verzorgende ig.

  Mijn Vak: ‘Ik denk dat ik in het harnas sterf’

  Verzorgende ig Marion Meijer had allang met pensioen gekund, maar ze werkt nog steeds in het woonzorgcentrum in Ootmarsum. Voor haar voelt werk als thuis.

  Cliënten met schizofrenie in de thuiszorg

  Verzorgenden komen in de thuiszorg steeds vaker mensen met psychiatrische aandoeningen tegen. Zoals cliënten met schizofrenie. Hoe ga je om met cliënten die deze aandoening hebben?

  5 vragen over nachtelijke onrust bij dementie

  Constant liggen woelen, opstaan om drie uur 's nachts, in het donker naar spullen zoeken: voor mensen met dementie is lekker doorslapen niet altijd makkelijk. Met de antwoorden op deze vragen kun je hun nachtrust verbeteren.

  Feiten & fabels over decubitus

  Herken de bakerpraatjes over decubitus: wat klopt er wel, en wat niet? Diana Klaassens, verpleegkundig specialist wondzorg vertelt er meer over. 

  Vraag & antwoord

  Drie vragen van onze lezers beantwoord door deskundigen. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Wondcasus: huidletsel aan de billen

  Grandfathers' disease is huidletsel dat vooral vaak voorkomt op de billen van ouderen. Kenmerkend is dat richels van hyperkeratose niet op stuit of zitbeenderen zitten, maar aan weerszijden van de bilnaad.

  Portretrepo: deze verzorgenden werken met liefde in de palliatieve zorg

  De zorg voor cliënten in de laatste levensfase kan zwaar en verdrietig zijn, maar geeft verzorgenden ook vaak veel voldoening. Vier verzorgenden ig vertellen wat de palliatieve zorg zo intens mooi maakt.

  Column redactieraad: ‘Een dag met een gouden randje’

  Verzorgende ig Marieke Pütmann maakt een bijzondere dag mee.