TVV magazine nr. 1, 2023

  Mijn vak: verzorgende ig Nicole Holterman-Kennis bij Zomerpark Cordaan | TVV Check: Debridement | Roken in de zorg | Anamnese via Altis | Dilemma’s tijdens de stevernsfase | Portretten: verzorgenden over hoe ze zich verdiepen in het vak | Expositie van ziekenverzorgende tot VIG  | Column Inge

  Verzorgende Nicole is gespecialiseerd verzorgende somatiek

  Nicole Holtermann-Kennis is gespecialiseerd verzorgende somatiek bij Zomerpark Cordaan in Nieuw-Vennep.

  Column Inge: ‘ Tijdens de muziek pakt een bewoner de hand van een andere bewoner’

  Al langere tijd komen ze bij ons in het verpleeghuis, zo ook vanavond tijdens mijn dienst.

  Anamnese via ALTIS

  Een veelgebruikte methode voor de anamnese bij een complexe wond is ALTIS. Wondexpert Henri Post* frist je kennis op.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Sietske | Meer verdienen

  Waarmee zal ik beginnen, met het goede of slechte nieuws? Nou, laat ik starten met een bericht waar ik erg blij van word: het middelbaar beroepsonderwijs zit in de lift. En stevig ook.

  Even Bellen Met…Gea Willems over de condoomkatheter

  De condoomkatheter, tegenwoordig MEC (Male External Catheter) genoemd, kan ideaal zijn voor urine-incontinente mannen. Maar Gea Willems ziet dat er soms misverstanden zijn. Zij is UCS (urologie-, continentie- en stoma)-verpleegkundige.

  3 dilemma’s in de stervensfase

  Wisselen van matras, sedatie ophogen of niet… Zorg voor cliënten in de stervensfase kan lastige keuzes met zich meebrengen. Als verzorgende help je cliënt en familie het doel voor ogen te houden: verlichten van het stervensproces. Deskundigen reageren op drie herkenbare casussen.

  5 vragen over roken in de zorg

  Roken kan tot lastige situaties leiden wanneer je zorg geeft. Hoe ga je daarmee om? Experts beantwoorden vijf prangende vragen van verzorgenden.

  Bollebozen: deze verzorgenden blijven extra bijleren

  Ze volgen de ene scholing na de andere, lezen alles over de zorg, struinen internet af op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen en staan bij collega's bekend als de allesweter. Drie verzorgenden ig vertellen waarom ze zich zo graag verdiepen in hun vak.

  Online expo over geschiedenis van verzorgenden

  De digitale expositie Van ziekenverzorgende tot VIG bestaat één jaar. Ga het zien in het online museum voor verpleging en verzorging: FNI.nl.

  TVV Check: Debridement

  Bij goede wondzorg hoort debrideren. Waarom is dat belangrijk? En welke manieren van debridement mag je als verzorgende toepassen?