Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende op de intensive care: ‘Je moet van een beetje actie houden’

Karin Dörenberg (52) is de allereerste verzorgende ig die aan de slag ging op een intensive care (ic). Inmiddels werkt ze een paar jaar samen met twee andere verzorgenden op de ic in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.
Verzorgende Karin (midden) tussen haar collega's Jacqueline (links) en Rosie (rechts).

Een verzorgende ig die werkt op een intensive care, dat kenden we nog niet!

‘Nee, het is ook uniek in Nederland. Het idee ontstond toen er een groot tekort aan ic-verpleegkundigen was. Ik werkte al jarenlang als secretaresse op de ic, en mijn handen jeukten om bij te springen. Toen heb ik onderzocht welke opleiding tot verzorgende het beste paste bij het werk op ic. Zo kwam ik bij de verzorgende ig VVT uit. Ik stelde mijn plan voor aan het managers van de ic en zij vonden het interessant en stonden ervoor open om het te onderzoeken. Ik ben de opleiding op mijn vijftigste begonnen, en deed dit naast mijn 32-urige baan als medisch secretaresse.’

Maar op de opleiding leer je toch niet met ic-patiënten om te gaan?

‘Nee, maar wel héél veel verpleegtechnische handelingen die van pas komen op een intensive care. Zoals stomazorg, een blaaskatheter inbrengen, subcutaan en intramusculair spuiten, wondzorg… Ik kon mijn stage op de intensive care lopen en doe veel bijscholing. Toen ik mijn diploma had, besloten we een pilot van een jaar te draaien, met twee andere verzorgenden ig: Rosie en Jacqueline.’

Hoe ging dat?

‘Mijn ic-collega’s moesten er in het begin aan wennen. Het scheelde wel dat ze me natuurlijk al kenden, als secretaresse. Buitenstaanders denken snel: huh, werken op een intensive care is toch veel te ingewikkeld voor een verzorgende? Maar we doen waar we voor opgeleid zijn, en zaken als invasieve toediening van medicatie hoort bij de ic-verpleegkundige. Toen we het na een jaar evalueerden, was iedereen enthousiast: het is een win-win situatie. Wij kunnen verzorgende taken overnemen, waardoor de werkdruk van de verpleegkundigen afneemt.’

Het klinkt alsof jullie voornamelijk verpleegtechnische handelingen doen?

‘Oh, er is ook heel veel aandacht voor het sociale aspect! Als we met de verzorging klaar zijn, blijf ik vaak even zitten te praten met de patiënt, dat vinden ze wel fijn. Het is voor patiënten een heftige ervaring om op de ic te liggen: je bent doodziek, hangt aan allemaal draden en hoort piepjes en geluiden. Dan is het heel fijn dat ik als verzorgende wat extra aandacht aan hen kan geven. “Mag ik even in uw toilettas kijken”, vraag ik vaak. En dan zie ik allemaal crèmepjes en dan ga ik helemaal lós, haha! Bijvoorbeeld even lekker de benen insmeren. Een familie zei een keer over een patiënt: “Wat heb je met haar gedáán?! Ze is zo blij en relaxt.” Ik ben heel blij dat ik zo iets voor iemand kan betekenen.’

Als verzorgende Frans Arp met pensioen gaat, begint het na een tijdje toch te kriebelen. Inmiddels is hij 75 jaar en werkt hij gemiddeld 30 uur per week: ‘Mijn geheim? Optimistisch blijven: het komt altijd wel goed.’ Lees zijn verhaal >>

Hoe is het om als verzorgende in coronatijd op een ic te werken?

‘Pittig, we hebben het aantal bedden tijdelijk opgeschaald en 12-uursdiensten gehad. Eerlijk gezegd vielen die me nog wel mee. Op adrenaline kun je een hoop. Op zich houd ik het goed vol, maar in één week had ik drie heftige sterfgevallen. Een ervan had zolang op de buik gelegen, dat het gezicht niet meer toonbaar was. Dat hakte er wel in, het was te veel. Toen heb ik met iemand van het Bedrijfsopvangteam gepraat. Dat heeft erg geholpen. Nu is het gelukkig wat rustiger.’

Verzorgende Julian werkt op een COVID-19 afdeling van een ziekenhuis: ‘Je kunt hier PTSS van krijgen.’ Lees hier zijn verhaal >>

Zouden andere ziekenhuizen ook verzorgenden op de ic moeten laten werken?

‘Ik denk dat het zeker een meerwaarde heeft. Een aantal ziekenhuizen volgen ons met veel interesse en vragen hoe we dit hebben gedaan. Want het tekort aan ic-verpleegkundigen is een probleem dat overal speelt. En ik denk dat dit ook zeker een interessante afdeling voor verzorgenden is. Er kwamen 38 reacties binnen op onze vacature.’

Wat moet je in huis hebben om als verzorgende op een ic te kunnen werken?

‘Je moet een beetje van actie houden. Als een patiënt opeens heel slecht gaat, dan gaat bij mij de adrenaline stromen, maar dat geldt niet voor iedereen. Daarnaast moet je ertegen kunnen als iemand bijvoorbeeld met een open buik van de operatiekamer terugkomt. Wanneer je graag een band opbouwt met patiënten, is dit niet echt een baan voor jou: als iemand hier een week ligt, is dit al lang.’

Blijf op de hoogte van interessante nieuwtjes voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>