Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verzorgenden: ‘Bezoekverbod moet blijven’

Er gaan steeds meer stemmen op om het bezoekverbod in zorginstellingen te versoepelen. Verzorgenden zijn het hier niet mee eens, vanwege hun veiligheid: 'Mijn collega vecht voor haar leven door corona na het verzorgen van corona-zorgvragers.'
Foto: Fotolia

Dit blijkt uit een poll die TVV voor verzorgenden op haar Facebookpagina hield. De vraag luidde: moet het bezoekverbod versoepeld worden, of niet? ‘Nee’, antwoordde 84 procent van de stemmers. In totaal stemden 493 personen. De belangrijkste reden: de veiligheid van de verzorgenden. ‘Tuurlijk is het allemaal erg rot en vervelend voor de bewoners, maar het gaat in deze tijd vooral ook om de medewerkers’, zegt zorgprofessional Ingrid in een reactie, ‘ook zij moeten veilig kunnen werken. En bezoek brengt voor hen extra risico. Als medewerkers ook nog eens gaan wegvallen, dat lijkt me al helemaal niet wenselijk. Heel vervelend, maar “nee” dus. Er zijn echt wel alternatieven om contact te hebben.’ Zorgmedewerker Joop sluit zich hierbij aan: ‘Alsjeblieft niet. Ik zie mijn moeder niet, mijn kinderen en mijn kleinkinderen niet. Ben net terug van drie weken griep. Zie alleen mijn afdeling… Zo blijf ik hopelijk veilig en zo houd ik mijn familie veilig voor mij. Ik ben 66 en ik wil niet besmet raken, mijn weerstand is al niet best…’ ‘Denken ze wel na over de zorg die dan als loslopend wild besmet kan worden?’ reageert Tien. Zorgmedewerker Jolanda maakt van dichtbij mee wat het effect van een coronabesmetting is: ‘Vind ik erg moeilijk, zeker nu een collega vecht voor haar leven door corona na t verzorgen van coronazorgvragers.’

Een uurtje per week

Er zijn ook gematigde reacties op de poll. ‘Ik vind dit heel moeilijk. Een keuze is zo zwart-wit, terwijl het gevoel erbij nog zoveel tinten grijs en meer bevat!’ zegt zorgmedewerker Maaike, ‘als ik kijk naar mijn cliënten, dan vraag ik me soms af wat beter is: hoe wil je dat het einde van je leven eruit ziet? Geïsoleerd van je familie, de mensen die je liefhebt, zodat het risico op corona zo klein mogelijk gehouden wordt en je dus langer leeft… Of kies je voor ontvangen van de mensen die je het dierbaarste zijn, leven met liefde om je heen, met een hoger risico op corona en dat je leven dus sneller ten einde zal komen?’ Henrike werkt in de thuiszorg, waar cliënten bezoek krijgen van kinderen: ‘En bewoners van verzorgingshuizen hebben dit ook zó hard nodig. Ik mis mijn vader en hij is op zoek naar ons. Soms denk ik echt: versoepel de regels, bijvoorbeeld één keer per week een uurtje ofzo.’

Hoe is het om als verzorgende aan het front van de coronacrisis te werken? Verzorgende Julian (21) werkt op een corona-afdeling in Brabant en dat maakt diepe indruk op hem >>


‘Versoepel het bezoekverbod’

Volgens de landelijke koepel van cliëntenraden (LOC) klinkt onder zijn leden de vraag steeds luider wat erger is: een paar maanden langer leven in volstrekte eenzaamheid of mogelijk korter door een risico op corona? LOC luidt de noodklok in Trouw. ‘Wij denken dat de weegschaal tussen veiligheid en menselijkheid de verkeerde kant is opgeslagen’, aldus coördinator Marthijn Laterveer van het LOC. ‘De kwaliteit van leven komt door de maatregel te zeer onder druk te staan.’ Het LOC vraagt minister in een brandbrief  creatiever om te gaan met het bezoekverbod.

Bezoek zonder symptomen

Eerder gaven andere partijen al aan dat een bezoekverbod een enorme impact heeft op ouderen. Volgens ANBO zorgt dit ervoor dat veel ouderen vereenzamen. Directeur-bestuurder Liane den Haan: ‘Voor veel ouderen is het contact met familie en bekenden heel belangrijk. Hun sociale netwerk is vaak al wat minder groot en als er dan ook geen bezoek meer komt, raken veel ouderen in een sociaal isolement. Zeker als ze zelf – vanwege angst om besmet te raken met het coronavirus – ook niet meer naar hun activiteiten, zoals een kaartclub, gaan.’ Den Haan gooide eerder de vraag op of mensen die niet grieperig of verkouden zijn wél hun naasten kunnen bezoeken. Hoofdredacteur van TVV voor verzorgenden Rhijja Jansen vertelt in een blog dat haar opa eerder zal doodgaan van geen bezoek dan van corona.

Blijf op de hoogte van corona-nieuws voor verzorgenden met onze speciale corona-liveblog >>

Ouderenpsychologe Sarah Blom is vooral bang voor de enorme impact niet meer mogen aanraken van mensen met dementie, zegt ze in een blog op haar website: ‘De mens met dementie heeft onze aanraking hard nodig. Wanneer taal verloren gaat, kunnen we de mens met dementie ontmoeten met onze aanraking.’ Mantelzorgvereniging MantelzorgNL (voorheen Mezzo): ‘Juist nu zijn mantelzorgers voor deze ouderen en kwetsbaren extra belangrijk. Zorgorganisaties kunnen bezettingsproblemen krijgen doordat zorgmedewerkers ziek worden. Aan mantelzorgers kan dan gevraagd worden iets extra’s te doen, zoals het huis schoonmaken, moeder naar bed brengen of een boodschap doen’, aldus de vereniging op haar website

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>

1 REACTIE

  1. Ik zou zijn voor toch bezoek voor bewoners verpleeghuis.
    als ik hoor dat vrijwilligers met monddoekje en schort wel mensen kunnen bezoeken ,dan vraag ik me af waarom partners en kinderen niet.
    uiteraard moeten ze gezond zijn,
    voor veel mensen zijn partners cq kinderen echt heel erg belangrijk .Natuurlijk moet je het regelen. Hou het individueel.Maak afspraken.
    Mijn moeder was 92 ze is net voor de sluiting van bezoek in verpleeghuizen overleden, we konden er gewoon 24 uur zijn het was zo belangrijk voor mijn moeder en ons. ik gun dat echt iedereen die dat wil en kan.