Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

21 x een dagje uit voor verzorgenden

Zin in een leerzaam dagje uit met collega's, of studenten Verzorging? Wij zetten 21 interessante uitjes voor je op een rij.
In het Historisch Museum Wolfheze kom je meer te weten over onder andere de bad- en bedverpleging,van psychiatrische patiënten.

Noord-Holland

 • Body Worlds in Amsterdam: Bij deze expositie kun je veel echte mensenlichamen en menselijke organen bekijken. Body Worlds is een initiatief van de Duitse arts en wetenschapper Gunther von Hagens. Hij heeft de lichamen en organen ‘geplastineerd’, gevuld met kunststof waardoor ze nog duizenden jaren mee kunnen. Entree is € 20,50.
 • Museum Het Dolhuys in Haarlem: dit is een museum in een voormalig dolhuis, waar sinds de 16e eeuw krankzinnigen werden verpleegd. Het museum heeft als belangrijkste onderwerp de psyche en geest van de mens in al haar facetten. Entree is € 20,00.
 • In het donker gezien in Velsen-Noord: € 12 In een kerkje in Velsen-Noord zijn alledaagse situaties levensecht nagebouwd – in het volslagen donker. Er is een park, winkeltje en een drukke straat, alles erop en eraan behalve licht. Met behulp van een taststok en aanwijzingen van een blinde/slechtziende gids ontdek je al snel dat je handen en voeten veel beter kunnen “zien” dan je denkt.
 • Museum Vrolik in Amsterdam: dit museum vind je in de medische faculteit van het AMC in Amsterdam. Je vindt er onder andere een rariteitenkabinet en kunt de ontwikkeling van baby’s in de baarmoeder op de voet volgen: van een embryo zo klein als een graankorrel tot een voldragen foetus. Ook zijn er aangeboren misvormingen te zien zoals éénogigheid (cyclopie), open ruggetjes en Siamese tweelingen. Toegang: € 7,50, een rondleiding kost 50  euro per groep (max 15 pers).
 • Het slimste huis in Alkmaar: hier maak je kennis met de mogelijkheden van domotica in huis. Ook zijn er demonstraties met zorgrobot Rose. De toegang is gratis.
 • Nederlands Uitvaartmuseum in Amsterdam: Hoe gaan we om met de dood? Die vraag staat centraal bij Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. Het geeft inzicht in rituelen rondom de dood en sterfelijkheid. Er zijn zowel vaste als wisselende tentoonstellingen te zien. De collectie omvat onder meer oude haarschilderijen, dodenmaskers, kisten, urnen, maar bijvoorbeeld ook een collectie miniatuurlijkwagentjes. Entree is € 10.
 • Snoezelcentrum in Amsterdam: hier kun je verschillende snoezelruimtes bekijken en geïnspireerd raken door allerlei zintuigactiverende materialen. Het laat zien dat je geen grote ruimte nodig hebt om te snoezelen, en dat je met een klein budget al veel snoezelmateriaal kunt aanschaffen.

Ook een fijn dagje uit: kom naar de Dag van de Verzorgende! Met inspirerende sprekers zoals Manu Keirse, Sander de Hosson en Erik Scherder, en fijne workshops over zwachtelen, communicatie in het team en omgaan met onbegrepen gedrag. Een leerzaam, maar vooral gezellig dagje uit met je collega’s. Meer info >>

Zuid-Holland

 • Museum Boerhaave in Leiden: dit museum wordt ook Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde genoemd. Het wordt beschouwd als landelijke schatkamer van 400 jaar wetenschappelijke ontwikkeling. Toegang is € 7,50
 • CORPUS, reis door de mens in Oegstgeest: in CORPUS beleef je in 55 minuten een spectaculaire reis door de mens. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Je krijgt informatie over het menselijk lichaam, kunt testjes doen en games spelen. Een bezoek duurt gemiddeld 2,5 uur. Toegang is € 18,95.
 • Herinnering museum in Rotterdam: dit museum heeft spullen, afbeeldingen, geuren, geluiden en documentatie uit de afgelopen eeuw. Het gekke oranje meubilair uit de jaren zeventig is er te zien, de fietsplaatjes en distributiekaarten uit de oorlog, maar ook de benzinedistributiebonnen uit de oliecrisis, de oude Solex en Puch. Er zijn compleet ingerichte ‘stijlkamers’ uit vervlogen jaren, zoals een woon- en slaapkamer, keuken, schuur, kinderkamer, etcetera. Toegang is gratis.
 • Medisch Farmaceutisch Museum De Griffioen in Delft: in het oude centrum van Delft aan de Koornmarkt 66 is een unieke verzameling oude medische, verpleegkundige, tandheelkundige en farmaceutische instrumenten te zien. Dit in combinatie met een historische apotheek. De collectie geeft een mooi beeld van de ontwikkeling in de geneeskunde in de breedste zin van het woord. In de coronatijd zijn individuele bezoeken niet mogelijk, groepen kunnen wel langskomen op afspraak. Dit kost 6 euro pp.
 • Museum Willem van den Bergh in Noordwijk: nieuwsgierig hoe de verstandelijk gehandicaptenzorg zich de laatste 100 jaar in Noordwijk heeft ontwikkeld? Dit museum neemt je mee door de geschiedenis. Het museum is te vinden in wijkcentrum ’t Kruispunt aan de Pianolaan 2. De openingstijden zijn op aanvraag.

Gelderland

 • Het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur: in dit grote museum zijn 150 verschillende ambachten te zien: de groenteboer, de DAF garage, de metselaar, de bontwinkel, de jeneverstokerij, de sportwinkel, de pruikenmaker, de PTT, de botenwerf, en nog veel meer. Het museum is rolstoelvriendelijk en leuk om te bezoeken met cliënten. Entree is € 10,95.
 • MuZIEm in Nijmegen: dit ervaringsmuseum informeert bezoekers over het leven met een visuele handicap. Via verschillende belevingen en activiteiten leren bezoekers over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Entree is € 17,50.
 • Het Museum voor Anatomie en Pathologie is gevestigd in het studiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen en bestaat uit twee studie/expositiezalen: een studiezaal Anatomie en een studiezaal Pathologie. De tentoongestelde preparaten zijn erg indrukwekkend. Het museum opent na 22 augustus weer de deuren.
 • Historisch Museum Wolfheze: al meer dan 100 jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke historie van het terrein en de mensen die er werkten of behandeld werden, is er het Historisch Museum Wolfheze. Hier kom je meer te weten over de bad- en bedverpleging, invoering van arbeidstherapie, ontwikkeling van medicijnen, oorlogsjaren en het bombardement (door de Engelsen) dat in 1944 plaatsvond. De toegang is gratis, aan groepen wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Friesland

 • Medisch lab Izore in Leeuwarden: Izore is een medisch microbiologisch laboratorium. Diverse soorten patiëntenmaterialen (bloed, urine, feces, hersenvocht, pus, uitstrijkjes, etc.) komen bij het medisch microbiologisch laboratorium binnen en worden getest op de aanwezigheid van micro-organismen die bij de mens infecties kunnen voorzaken. Er worden rondleidingen gegeven aan groepen.

Brabant

 • Museum de dorpsdokter in Hilvarenbeek: Dit museum toont een medisch-historische collectie instrumenten en aanverwante artikelen van een plattelandsdokter in Brabant om zijn beroep uit te kunnen oefenen van 1800 tot 1945. Entree is € 4 per persoon.

Groningen

 • Universiteitsmuseum in de Rijksuniversiteit Groningen: behalve de anatomische en pathologische collectie vind je hier ook oude medische en tandheelkundige instrumenten. Entree is € 5.

Flevoland

 • Museum van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit in Urk: deze stichting verzamelt, selecteert, registreert en beheert voorwerpen, boeken en ander historisch verpleegkundig materiaal en maakt deze toegankelijk. In de collectie vind je allerlei voorwerpen die verpleegkundigen door de jaren heen voor hun patiënten gebruikten. Zoals uniformen, oude rolstoelen, en houten couveuses.

Drenthe

 • Dementiehuis van de Toekomst in Emmen: Zorggroep Tangenborgh heeft de bijzondere woning laten bouwen naast woonzorgcomplex De Bleerinck aan de Spehornerbrink in Emmen. Je kunt er zien hoe mensen met dementie dankzij moderne snufjes in huis en diverse bouwkundige aanpassingen langer zelfstandig wonen.

Weet jij nog een ander uitje voor verzorgenden? Reageer hieronder!

Blijf op de hoogte van leuke uitjes voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>

1 REACTIE