Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BOOS onthult misstanden in zorgcentrum: ‘Ze hebben mij kapotgemaakt’

Medicatie die zoekraakt, zorgmedewerkers die geen diploma hoeven te laten zien, verwaarloosde cliënten, ontlasting in de gordijnen, en ratten op de kamers: het journalistieke onderzoeksprogramma BOOS bericht erover in hun nieuwste aflevering, die gaat over de zorgcentrum RaYan. De directie herkent zich niet in de aantijgingen, melden ze aan presentator Tim Hofman.

In het YouTube-programma komen misstanden aan bod, die vervolgens worden onderzocht door de onderzoeksredactie. In de nieuwste aflevering trekt de dochter van een bewoonster aan de bel, die twee jaar in de instelling heeft gewoond, vanwege een zware depressie. Hier is ze volgens haar dochter veel slechter uitgekomen: ‘Mijn moeder werd emotioneel en fysiek ernstig verwaarloosd. Ze werd vaak uitgescholden en kreeg niet de verzorging die ze nodig had. Ik trof haar een keer aan onder de menstruatievlekken, ze had geen dagbesteding.’ Ook de moeder zelf komt aan het woord in BOOS: ‘Ik was een gevangene daar, ik mocht alleen in mijn kamer blijven. Dag en nacht lag ik in bed, ze hebben mij kapotgemaakt.’

Open medicijnkast

Er wordt ook verteld over de medicijnkast die niet op slot is, en waar iedereen bij kan. ‘Ze wisten dat mijn moeder in het verleden suïcidaal was,’ vertelt de dochter. ‘Ze had meer medicijnen gepakt dan gebruikelijk en is toen naar het ziekenhuis gebracht.’

Schreeuwen tegen bewoners

De verhalen zijn geverifieerd en steeds opnieuw komt hetzelfde beeld naar voren: de bewoners werden verwaarloosd en kregen niet de zorg die ze nodig hadden. Ook een ex-zorgverlener -die er zeven maanden werkte- komt aan het woord: ‘Er werden cliënten geaccepteerd die daar niet thuishoorden, maar in een GGZ-instelling hoorden. Soms stonden we alleen op 24 bewoners. Ik hoefde geen certificaten te laten zien, die heb ik uiteindelijk zelf na vijf maanden opgestuurd. Maar er is nooit naar gevraagd. Medicatie was vaak niet op orde en raakte soms zoek, en een collega schreeuwde tegen bewoners.’

Reactie zorgorganisatie

Als BOOS-presentator Tim Hofman verhaal komt halen bij de directeur van de zorgorganisatie, Ahlam El Bouhdifi, ontkent zij alle aantijgingen. ‘Wij herkennen ons niet in het beeld dat geschetst wordt. Als ik dit klopt,  dan ben ik heel benieuwd wie die collega is, dan wil ik graag het gesprek aangaan met haar.’ Zij belooft intern onderzoek te doen. Op welke manier dit gaat gebeuren, is onduidelijk. De moeder uit de casus is inmiddels naar Servië verhuisd, waar zij volgens haar dochter 24-7 zorg krijgt: ‘Ze heeft veel emotionele schade opgelopen, is bang en heeft nachtmerries. Ik herken mijn eigen moeder niet meer terug.’

Bekijk de uitzending: