Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename dodelijke valpartijen: elke dag sterven 13 mensen na val

Het aantal dodelijke valaccidenten in 2018 is gestegen. Driekwart van de slachtoffers was tachtig jaar of ouder.
De meeste dodelijke valpartijen vinden plaats onder tachtigplussers. Foto: AdobeStock

In 2018 zijn 4.628 inwoners van Nederland overleden door een val. Dit is een stijging van bijna 600 ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Gemiddeld zijn er 13 fatale vallen per dag. Ruim drie kwart van de overledenen was tachtig jaar of ouder.

Toename negentigplussers

Een accidentele val is een ongeval waarbij een persoon onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt. Er overleden 1.887 mannen en 2.741 vrouwen door een accidentele val in 2018. De meesten waren tachtigplussers, 69 procent van de mannen en 84 procent van de vrouwen. Het aantal dodelijke vallen neemt het sterkst toe bij de negentigplussers. Tussen 2014 en 2018 is het aantal met 67 procent toegenomen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>

Dat fatale valpartijen al ruim tien jaar toenemen, is deels een gevolg van de vergrijzing. Vooral ouderen overlijden zo. ‘Ze staan minder sterk op hun benen en hebben broze botten’, licht Dick ter Steege van het CBS toe aan RTL Nieuws. ‘Maar ook dementie speelt een rol.’ Bij ongeveer de helft van de ziekenhuisopnamen is bekend hoe men is gevallen. Bij tachtigplussers is dat dan meestal uitglijden of struikelen, daarna komen een val uit bed en een val van de trap het meest voor. Vrouwen worden vaker opgenomen na uitglijden of struikelen dan mannen, in 2017 bijna twee keer zo vaak.

Lees ook: Verzorgende vermoordde ouderen omdat hij zich dokter waande