Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende vermoordde ouderen omdat hij dokter wilde zijn

Rahiied A., de verdachte van de ‘insulinemoorden’, zou zijn slachtoffers hebben ingespoten met een overdosis insuline omdat hij in een fantasiewereld leefde waarin hij zich dokter waande. Het OM heeft twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
Het OM heeft twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Foto: AdobeStock

De man zou in 2016 en 2017 elf keer ouderen met insuline hebben ingespoten, wat vier keer een dodelijke afloop had. Tijdens psychologisch onderzoek zou dat Rahiied A. hebben gezegd dat hij in zijn hoofd had dat hij met een injectie mensen beter kon maken. Hij had altijd een injectie met insuline op zak en was in zijn fantasie doktertje aan het spelen, maar dan met echte medicijnen. Hij zei te willen handelen als een arts, zodat hij zijn doktersfantasie kon verwezenlijken. Ook droeg hij graag een stethoscoop.

Mishandeld in jeugd

Deze fantasie begon al in zijn jeugd, beschrijft verslaggever Folkert van der Krol van AD Rotterdams Dagblad gedetailleerd in een Twitterverslag. ‘A. zag als 6-jarige kind een film, samen met zijn vader. Daarin zag hij een arts die levensreddend werk verrichtte. Dat maakte diepe indruk. Zijn vader zei “dat kan jij ook”. Vanaf dat moment wilde hij arts worden, zodat zijn vader trots op hem zou zijn’. Overigens had Rahiied A. geen gelukkige jeugd: hij werd mishandeld door zijn vader en ex-stiefvader, waardoor hij een ernstige persoonlijkheidsstoornis opliep. Daardoor was hij tijdens zijn daden sterk verminderd toerekeningsvatbaar, aldus deskundigen.

Blijf op de hoogte van interessante rechtszaken met de gratis nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>

Volgens hem OM selecteerde A. zijn slachtoffers op dementie: zo zouden ze zich weinig kunnen herinneren van de injecties. Een van zijn slachtoffers was een 100-jarige in ’t Huys te Hoecke in Puttershoek.  Ze werd onwel  tijdens een dienst van hem, maar overleefde het. Een ander slachtoffer overleefde het niet: mevrouw Lammers overleed in 2016 in ’t Huys ten Hoecke in Puttershoek. Ze was aan de beterende hand na een longontsteking, tot ze onwel werd door de insuline die ze toegediend kreeg. Ze had geen diabetes. De arts dacht aan een beroerte, na de verdenking van Rahiied A. werd haar lichaam opgegraven en werden in de buik huidperforaties ten gevolge van prikken gezien. Rahiied A. vertelde de politie in een bekentenis dat hij een van de vrouwen insuline had toegediend omdat ze geen complimenten zou hebben gemaakt.

Maandag wordt de zitting vervolgd en komen de advocaten van Rahiied A. aan het woord.