Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtszaak: verzorgende besteelt zeven cliënten in thuiszorg

Een verzorgende die herhaaldelijk geld en waardebonnen stal bij haar cliënten, is veroordeeld tot een flinke gevangenisstraf.
De verzorgende stal verschillende bedragen bij cliënten. Foto: AdobeStock

De verzorgende zou het afgelopen jaar verschillende geldbedragen bij zeven thuiszorgcliënten te hebben gestolen. De bedragen variëren tussen de 50 euro tot meer dan 1000 euro. Bij één cliënt nam ze ook DA tegoedbonnen weg. Dit terwijl ze eerder veroordeeld was tot een gevangenisstraf bij een soortgelijk misdrijf. Van vijf diefstallen heeft de verdachte verzorgende bekend. Ze gaf tijdens de rechtszaak aan dat ze schoon schip wilde maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over rechtszaken van verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden. Abonneer hier >>

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook eiste zij dat de verdachte zich onder andere klinisch liet opnemen in een zorginstelling en een beroepsverbod kreeg. De advocaat van de verzorgende pleitte voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die gelijk was aan de duur van het voorarrest en een taakstraf van 240 uur.

Lees ook: ‘Verzorgende ig’ betrapt op vervalsen diploma. Dit werd haar straf >>

Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich gedurende een langere periode schuldig gemaakt aan meerdere diefstallen waarbij zij telkens geld heeft gestolen van zeer kwetsbare slachtoffers, terwijl zij daar als verzorgende werkzaam was. Hierbij ging zij berekenend te werk en had zij telkens haar eigen financiële belangen voor ogen gehad. Ze maakte hierbij ernstig misbruik van het vertrouwen dat in haar als verzorgende was gesteld. Nog kwalijker is dat het om kwetsbare en van haar zorg afhankelijke personen ging. Voor hen en hun naaste omgeving hebben deze diefstallen een grote impact gehad. Dit wordt de verdachte zwaar aangerekend. Uit het psychologische onderzoek van de verdachte blijkt dat zij lijdt aan persoonlijkheidsproblematiek, impulsiviteit en een chronische aanpassingsstoornis. Volgens de psycholoog kunnen de feiten haar in verminderde mate toegerekend worden. De rechtbank neemt deze conclusie over.

Uitspraak

De rechtbank oordeelde dat de verzorgende zich klinisch moest laten opnemen in een zorginstelling, zodat zij intensieve behandeling krijgt aangeboden voor een gedragsverandering. Aangezien eerdere hulpverlening onvoldoende resultaat had. Ook moet zij meewerken aan schuldhulpverlening, aangezien zij de diefstallen onder andere pleegde vanwege financiële problemen. De verzorgende kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.