Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef zorgverleners grotere contracten’

Verzorgenden moeten meer uren gaan maken, onder meer aangemoedigd door gunstigere belastingregels en goed werkgeverschap.
Foto: Arno Massee

Dit is een van de vijf adviezen die de SociaalEconomische Raad (SER) het kabinet meegeeft, om het personeelstekort in de zorg tegen te gaan. De adviezen hebben ook betrekking op de kinderopvang en het onderwijs, beroepen waar ook een groot tekort aan medewerkers is.

Gunstiger belastingregels

Er zijn verschillende manieren om de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang op korte termijn te verminderen. De SociaalEconomische Raad (SER) geeft het kabinet in een tussentijds advies vijf mogelijkheden om de tekorten tegen te gaan. Zo zou er meer moeten worden geïnvesteerd om zo de productiviteit te verhogen en moeten mensen die al werken meer uren gaan maken, onder meer aangemoedigd door gunstigere belastingregels en goed werkgeverschap.

Verzorgende Minke is moeder van vier kinderen en krijgt maandelijks amper de eindjes aan elkaar geknoopt: ‘Ons zorghart, daar gaan we als verzorgende financieel aan ten onder.’ >>

De SER ziet goede mogelijkheden om voor de korte termijn om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen: ‘Niet alleen door méér uren werken te stimuleren, maar ook door betere organisatie van het werk, minder regeldruk, goed werkgeverschap en meer langjarig perspectief in beleid’, soms de SER op haar website de vijf punten van aanpak op.

Eerder adviseerde de SER om het salaris van verzorgenden te verhogen >>

In een motie heeft de Tweede Kamer het kabinet gevraagd om voor de zomer een aanpak van arbeidsmarktknelpunten te formuleren. Daarom komt de SER met een tussentijds briefadvies aan het kabinet dat zich richt op de korte termijn. Want ‘de kwaliteit van het management en werkgeverschap in deze sectoren kan omhoog’, schrijft de SER. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan meer ruimte voor opleiding, een beter salaris en het aanbieden van een vast contract bij structureel werk.

Minder regeldruk

Ook zouden de administratieve handelingen omlaag moeten om de beroepen aantrekkelijker te maken. ‘Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan: er is al veel geprobeerd zonder blijvend resultaat. De SER stelt voor om gericht te leren van ervaringen om regeldruk tegen te gaan.’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over seksualiteit in de zorg met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>