Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart verzorgenden last van ongewenste seksuele aandacht

Meer dan een kwart van de verzorgenden heeft te maken gehad met ongewenste seksuele aandacht van cliënten, collega’s of leidinggevenden. Dit blijkt uit een grootschalige enquête van het CBS en TNO.
Foto: © AndreyPopov / Getty Images / iStock

Uit de enquête blijkt dat vooral jonge vrouwelijke zorgverleners tussen de 15 en 25 jaar te maken hebben gehad met ongewenste seksuele aandacht. Vrouwen in alle leeftijdsgroepen kampen aanzienlijk vaker met ongewenste seksuele aandacht op het werk dan mannen.

Leerling verzorgende Madelon werkt op een pg-afdeling, als een cliënt haar opeens bij de borsten grijpt. Ze krijgt geen fijne reactie van haar leidinggevende >>


Mbo-verpleegkundigen geven het vaakst van alle beroepsgroepen aan te maken te hebben gehad met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen. In 2021 ging het om 37 procent van hen. Bij verzorgenden is dit ongeveer 26 procent. Ook andere beroepsgroepen in de zorg zoals gespecialiseerd verpleegkundigen, medisch praktijkassistenten en artsen hebben relatief vaak dergelijke ervaringen.

Hoe begeleid je je stagiaire het beste bij grensoverschrijdend gedrag door de cliënt? De expert geeft 6 tips >>


Buiten de zorg rapporteren kassamedewerkers, en kelners en barpersoneel het vaakst seksuele aandacht van klanten. Kelners en barpersoneel hebben, evenals keukenhulpen, tevens relatief vaak (6 procent) te kampen met ongewenste seksuele aandacht van leidinggevenden of collega’s.

De enquête is in het laatste kwartaal van 2021 uitgevoerd onder 50 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Blijf op de hooge van het laatste nieuws over grensoverschrijdend gedrag in de zorg met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>