Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leerling verzorgende Joanna jaarwinnaar TVV Check 2023

Leerling verzorgende Joanna de Jong is (53) een van de jaarwinnaars van de TVV Check 2023. Zij krijgt een high tea voor twee personen en een waardebon voor e-learnings uit de BSL shop.
Foto: Foto Hissink

‘Superleuk dat ik een prijs heb gewonnen, ik wist helemaal niet dat ik hier kans op maakte bij het maken van de TVV Check!’ roept Joanna de Jong uit als we haar bellen met de mededeling dat ze tot de besten van 2023 behoort. Het afgelopen jaar verschenen er zes TVV Checks: debridement, artrose, antipsychotica, slaapproblemen bij dementie, eetproblemen bij kanker en misselijkheid en braken. De bijbehorende kennistoetsen kun je online vinden. Voor elke TVV Check kun je twee accreditatiepunten verdienen. En de mensen die kennistoetsen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk maken, vallen in de prijzen.

Leergierig

Daar had De Jong dus geen idee van. ‘Ik maak de toetsen omdat ik graag alles leer over mijn vak. Vorig jaar heb ik meer dan veertig e-learnings via mijn werk gedaan. Niet omdat dat moest, maar omdat ik het zo interessant vond.’ Voordat De Jong aan de opleiding tot verzorgende ig begon, werkte ze meer dan twintig jaar in de huishoudelijke zorg, en maakte ze schoon bij mensen thuis. ‘Door de zorgorganisatie werd ik benaderd met de vraag of ik de opleiding tot zorgondersteuner wilde doen. Zodra de kinderen uit huis waren, greep ik mijn kans, en inmiddels leer ik door voor verzorgende.’

Blijf op de hoogte van de nieuwste TVV Check met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>

Vooral vakken over anatomie vindt De Jong interessant. Voor haar BBL-opleiding werkt ze op een gemengde afdeling met lichte dementie en somatiek. ‘Ik denk dat ik uiteindelijk mensen met dementie de mooiste doelgroep vind. Deze mensen zijn soms alle houvast kwijt, kunnen doelloos lopen zoeken op de afdeling. Ik vind het mooi om hen wat rust en houvast te geven.’

Al voordat ze aan de opleiding tot verzorgende ig begon, abonneerde De Jong zich op TVV. ‘Eigenlijk vind ik alle artikelen wel interessant. Maar die over dementie lees ik met extra interesse. Bijvoorbeeld een artikel over mondzorg geven bij mensen met dementie. Dit is voor sommigen heel beangstigend. Het is fijn om handvatten te krijgen over hoe je meegaat in de beleving en die mond uiteindelijk zonder weerstand open krijgt.’

Ook kans maken op leuke prijzen? Bij elke TVV Check verloten we een mooie prijs, en de grootste winnaars van het jaar krijgen -net zoals Joanna- een extra grote prijs. Daarnaast kun je met elke TVV Check 2 accreditatiepunten verdienen. Een overzicht vind je hier >>