TVV magazine nr. 11, 2017

  Mijn vak: Jacquelien Bruins, verzorgende ig bij Zorgaccent | Werkdruk in de nacht | Foutloos zwachtelen | Vraag & antwoord | Klinische les: onrust in de namiddag | Portretten: zo moeder, zo dochter | Column Wendeline Roest | Hap, slik, foetsie | Column Redactieraad

  Moeder opvolgen

  Mijn moeder werkt al tientallen jaren als verpleegkundige op de afdeling kraamzorg en verloskunde. Vanaf het moment dat ik kon nadenken, wist ik dat ik schrijver wilde worden.

  Even bellen met…

  Tim van Iersel is ethicus en geestelijk verzorger in WHZ De Strijp, Rustoord en Leilinde. Over de decembermaand: ‘Een heel mooie tijd, maar het kan ook een heel lastige periode zijn.’

  ‘Zingend kom ik haar slaapkamer binnen’

  Jackelien Bruins werkt als verzorgende ig in de wijkverpleging bij Zorgaccent. Als het kan geeft ze met Kerst extra aandacht aan cliënten die eenzaam zijn.

  Nooit meer alleen in de nacht

  Eén verzorgende op bijna zestig cliënten in de nacht. Verzorgenden van woonzorgcentrum De Schutse in Lopik vonden het niet meer verantwoord en kwamen in actie. Met succes.

  Foutloos zwachtelen

  Goed zwachtelen is een kunst en vergt veel oefening. Verpleegkundig specialist Corien Dekkers frist je kennis op.

  Vraag en antwoord

  Zit je met een vraag die je collega’s niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

  Sundowning: onrust in de namiddag

  Mensen met dementie die aan het eind van de middag onrustig, angstig en gespannen raken: het is een bekend verschijnsel voor wie in de ouderenzorg werkt. Het gaat hier om het sundowning syndroom.

  Zo moeder, zo dochter

  ‘Ik denk dat ik die betrokkenheid voor mensen van mijn moeder heb overgenomen.’ Dochters over het beroep van verzorgende, en over hun moeder die eerder hetzelfde beroep koos.

  Wendeline: sinterklaas

  Al weken loopt iedereen uit het team met gespitste oren rond. Alle leuke weetjes en grappige informatie, over bewoners en elkaar, slaan wij op en geven wij door aan ‘Sinterklaas’.

  Hap, slik, foetsie

  In december is al het eten nét wat specialer. Met deze recepten van meerdere voedingsexperts kun je ook cliënten met slikproblemen iets feestelijks voorzetten.

  Redactieraad: geen feestmaand

  Al in de herfst ging een aantal van onze cliënten naar een groot warenhuis om wat kerstspulletjes te kopen.