TVV magazine nr. 2, 2022

  Mijn vak: verzorgende ig Berna Tonen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis | TVV Check: Oogdruppelen | De muziekmissie van Ignar Rip | Van klaagcultuur naar energiek team | Zorgen voor cliënten uit andere culturen | Huidproblemen bij ouderen  | Column verzorgende Esther

  TVV Check: Oogdruppelen

  Oogdruppelen lijkt op het eerste oog een simpele handeling. Maar als het niet juist gebeurt kan dit grote gevolgen hebben.

  Even bellen met….nieuwe sensualiteit interventie voor mensen met dementie

  Wat doe je als bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen seksuele behoeften hebben? Zorginnovatiebedrijf Qwiek bedacht een interventie en probeert het taboe te doorbreken. Directeur Paul Voncken: 'Seksuele behoeften zijn normaal voor iemand met dementie.'

  Mijn vak: ‘We verschonen luiers, wassen de kindjes en geven sondevoeding’

  Berna Tonen is verzorgende ig op de neonatologie intensive unit (NICU) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

  Interview Ignar Rip: ‘Met muziek geef je de cliënt houvast’

  Muziek moet een vaste plek in de basiszorg krijgen. Daar strijdt Ignar Rip - oprichter van MuziekGeluk - inmiddels ruim tien jaar voor. Met soms wat frustratie: 'We weten nu wel dat muziek heilzaam is, maar het moet in de praktijk worden gebracht.'

  Tips: van klaagcultuur naar energiek team

  Klagen over werkdruk, de sfeer op de afdeling, moeilijke cliënten... Begrijpelijk dat het gebeurt, maar het haalt de sfeer in het team naar beneden. Hoe leer je denken in mogelijkheden in plaats van in problemen?

  Portretten: deze verzorgenden zorgen voor mensen van een andere cultuur

  Zoveel mensen, zoveel wensen, dat is een gegeven als je in de zorg werkt. Welke voelsprieten moet je bijvoorbeeld soms extra uitzetten bij iemand uit een niet-westerse cultuur? Drie verzorgenden ig vertellen hoe ze zorgen voor deze cliënten.

  Column Inge | Twinkeling terug

  Voordat corona ons in zijn greep kreeg, kwam je dagelijks op bezoek bij je vrouw. Jouw bezoekjes geven niet alleen haar plezier, maar ook medebewoners én medewerkers.

  Huidproblemen bij ouderen: herken jij ze?

  Doe de test: welke aandoening van de oudere huid zie je hier? Wat is venous lake, wat is skin tear, wat is maceratio cutis, wat is seniele jeuk en wat is seniele gluteale dermatose?

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Column Esther | Vakantiegevoel

  Is het mogelijk een fijn vakantiegevoel over te brengen bij mensen met dementie? Mijn collega's en ik gingen het in elk geval proberen.