TVV magazine nr. 4, 2021

  Mijn vak: bijna verzorgende-ig Rinaldo Praag  | TVV Check: Wondpijn | Opfrisles decubitus | Onmisbare tips voor wondzorg | Collega’s over hun fascinatie voor wondzorg | Wondzorgproducten | Wondzorgpreventie | Column Joyce

  Verzorgende Etty grote winnaar van de TVV Check 2020

  Etty Valens (54) had in 2020 de hoogste score met de TVV Check. Dus mag de verzorgende ig gratis dineren én krijgt ze een tegoedbon om te besteden in de webshop van Bohn Stafleu van Loghum.

  TVV Check: Wondpijn

  Om vele redenen kan jouw cliënt een wond hebben. Diabetes, een valpartij of een chirurgische ingreep bijvoorbeeld. Een wond gaat meestal gepaard met wondpijn. Wat is jouw rol hierbij?

  Zorgverlener Alice Klopman onderzocht de hoofdkussens in haar zorginstelling

  Slapen onze verpleeghuisbewoners beter met een hoofdkussen dat bij hun persoonlijke behoefte past? Dit onderzocht verpleegkundige Alice Klopman op haar afdeling Oostpoort van zorgorganisatie Atlant.

  Mijn vak: ‘Door mijn werk voel ik dat ik ertoe doe’

  Rinaldo Praag, bijna-verzorgende ig, ruilde vorig jaar zijn baan als verkoper van ICT-producten in voor een functie bij woonzorgcentrum Hof van Sloten in Amsterdam.

  Herziene richtlijn decubitus: dit zijn de aandachtspunten voor verzorgenden

  Een opfrislesje decubitus en de belangrijkste punten uit de nieuwe Nederlandse richtlijn Decubitus die dit jaar is verschenen.

  5 veel voorkomende wonden onder de loep

  Herken jij deze wonden? Op de volgende pagina's lees je of je het goed hebt en wat de rol is van de verzorgende.

  Verzorgenden wild van wonden

  De ene verzorgende gruwelt bij de aanblik van een open been, terwijl de andere het liefst vooraan staat bij het geven van wondzorg. Deze drie verzorgenden zijn dól op wondzorg en vertellen over hun fascinatie.

  Column Inge | Het is goed zo

  'Zuster, zuster, wanneer mag ik gaan? Ik wil zo graag naar mijn vader en moeder toe.' Je bent 98 jaar, enkele jaren geleden werd je getroffen door een CVA en na je revalidatie kwam je in het verpleeghuis wonen.

  5 favoriete wondzorgmaterialen

  Welke wondzorgproducten zijn onmisbaar voor verzorgenden? Wond- en compressiespecialist Jacobine Melis noemt vijf van haar favorieten.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  Wondpreventie: weinig moeite, veel winst

  Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor wonden. Wat kun je als verzorgende doen om wonden te vermijden? Wondconsulent Lenne Straalman, werkzaam voor Zorggroep Noordwest-Veluwe, gaat in op preventie.

  Column Joyce | Scheurtjes

  Turend naar de schermen op mijn bureau, beduusd van de plotselinge rust, zit ik een beetje te mijmeren wat ik straks ga doen. 'Voor het eerst in 15 jaar thuiszorg weet ik even niet wat ik wil'