TVV magazine nr. 5, 2021

  Mijn vak: verzorgende ig  Liseth van der Plaats | TVV Check: Benauwdheid | Vervuilde woningen in de thuiszorg | Fabels over incontinentie | Poster ‘Adviezen van een bewoner’ |  Collega’s die hun hond meenemen naar het werk | Vragen over frontotemporale dementie | Column Sandra

  TVV Check: Benauwdheid

  De cliënt kalmeren en als verzorgende zeker zélf niet in paniek raken. Daarmee kom je vaak al ver wanneer iemand benauwd is.

  Even bellen met…. Henri Post over een wisselligging bij een AD-matras

  Veel verzorgenden en verpleegkundigen denken nog dat je bij een anti-decubitusmatras geen wisselligging hoeft te geven. Dat ziet Henri Post, hoofd behandelzaken en verpleegkundig specialist wond expertisecentrum van zorgorganisatie Evean.

  Mijn Vak: ‘Wij leggen infusen aan en maken hartfilmpjes’

  Liseth van der Plaats, verzorgende ig, werkt als wondaandachtsvelder bij Noorderbreedte Revalidatie in Leeuwarden. Ze verzorgt onder meer cliënten na een amputatie.

  Thuiszorg: cliënt met vervuilde woning

  In de thuiszorg kun je in woningen komen waar de hygiëne ver te zoeken is. Verzorgenden hebben daar last van, blijkt uit een rapport van V&VN.

  9 fabels over incontinentie

  Over incontinentie doen heel wat fabeltjes de ronde. Dat zit de kwaliteit van zorg onbedoeld in de weg. De grootste misvattingen op een rij.

  Column Inge | Koningin

  Ik zit op kantoor dossiers bij te werken wanneer mijn collega binnenkomt: 'Ga je mee mevrouw Schoenmaker wakker maken? Dat vindt ze vast gezellig.

  Poster ‘8 adviezen van een bewoner’

  Zie de bewoner als mens, niet als cliënt. Dat is de belangrijkste boodschap die ritueelbegeleider en vrijwilligerscoördinator Saskia Vullers uitdraagt met haar zelfbedachte poster.

  Deze verzorgenden nemen hun hond mee naar het verpleeghuis

  Contact met dieren maakt mensen blij. Zo werkt het kalmerend en stressverlagend. Drie verzorgenden ig vertellen waarom zij hun hond meenemen naar het werk.

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl 

  6 vragen over frontotemporale dementie

  Sommige cliënten hebben frontotemporale dementie (FTD). Wat zijn kenmerken hiervan en hoe ga je om met mensen die deze ziekte hebben?

  Column Sandra | Zorgheld

  De 88-jarige, bijna blinde mevrouw Rozenboom gaat lichamelijk en geestelijk flink achteruit. Als team besluiten we haar ook in de avond ondersteuning te geven.