TVV magazine nr. 6, 2022

  Mijn vak: verzorgende ig Renate Wensveen van Tactus verslavingszorg | TVV Check: Bloedverdunners | Geldzorgen te lijf | Feiten en fabels over bètablokkers | Mantelzorgliefde | Portretten: verzorgenden over intimiteit | Overmatig zweten | Column Inge

  Even bellen met… Henri Post, verpleegkundig specialist wondzorg over Engels Pluksel

  Onder verzorgenden kan verwarring bestaan over Engels pluksel. We leggen prangende vragen voor aan Henri Post, hoofd behandelzaken en verpleegkundig specialist Wond Expertisecentrum van zorgorganisatie Evean.

  Verzorgende Renate: ‘We geven een goed gevoel aan verslaafden die afkicken’

  Renate Wensveen, verzorgende ig, werkt bij Tactus Verslavingszorg in Zutphen. Ze biedt warmte en structuur op de detox- afdeling, waar cliënten minimaal een week verblijven om af te kicken.

  Geldzorgen te lijf

  Vier op de tien verzorgenden hebben geldzorgen, blijkt uit een VVT-enquête. Die kunnen psychische en lichamelijke klachten veroorzaken. Hoe voorkom je dat het probleem de spuigaten uitloopt? 'Het is tijd om voor jóu te laten zorgen.'

  Vraag & antwoord

  Onze deskundigen beantwoorden drie vragen van lezers. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

  10 feiten & fabels over bètablokkers

  Veroorzaken bètablokkers erectieproblemen? Een expert zet de fabels en feiten op een rij. 

  Column Inge: Bijzonder verzoek

  Begin dit jaar kwam een meneer bij ons wonen en bijna dagelijks krijgt hij bezoek van zijn vrouw. Ze gaan regelmatig samen op pad en genieten van elkaars gezelschap.

  Onvoorwaardelijke liefde

  Mantelzorgers zijn in het zonnetje gezet op 10 november, de Dag van de Mantelzorg. De 81-jarige Jack bijvoorbeeld.

  Deze verzorgenden zijn aandachtsvelder intimiteit

  Een gesprek over seksualiteit/intimiteit is vaak lastig, maar kan wel het leven en welzijn van cliënten verbeteren. Drie verzorgenden ig vertellen hoe ze als aandachtsvelder seksualiteit/intimiteit het onderwerp uit de taboesfeer halen.

  Overmatig zweten in de palliatieve fase: 6 adviezen

  De IKNL-richtlijn overmatig zweten (hyperhidrosis) in de palliatieve fase is herzien. Wat moet je hierover weten? Twee experts aan het woord.

  Column Joyce: Het laatste pad

  Soms is de mooiste zorg die je cliënten kan geven de zorg in de laatste fase van hun leven. Hoe heftig deze tijd soms ook kan zijn voor de cliënt, naasten en zorgverleners.

  TVV Check: Bloedverdunners

  Veel mensen gebruiken bloedverdunners. Waarom? Wat doen deze medicijnen? En op welke bijwerkingen en signalen moet je als verzorgende alert zijn?