TVV magazine nr. 9, 2018

  Mijn vak: Jet de Waard, verzorgende IG Dr. Sarphatihuis | Sepsis: herken de signalen | Casus dementie | Klinische les: variatie erin, hospitalisatie eruit | Column Wendeline Roest | Nieuwe CAO VVT | Selfiefilms als hulp bij probleemgedrag | Privacywet | Vraag & antwoord | Column redactieraad

  Delen wat je weet

  'Dat is ook mijn drive!', reageert een verzorgende enthousiast op een filmpje van een vrouw met dementie die ontroert luistert naar een muziekstuk dat ze overduidelijk herkent.

  ‘Niemand kijkt gek op van een transseksueel in jurk’

  Jet de Waard werkt als verzorgende ig met "roze" ouderen in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. Op haar afdeling Rozeneiland wonen acht bewoners.

  Het dodelijke ‘serpent’ dat sepsis heet

  Het ziektebeeld sepsis, waarbij een infectie volledig ontspoort, is doodsoorzaak nummer één op de intensive care. Dat komt doordat het vaak te laat wordt gediagnosticeerd.

  Van “vieze man” naar blije verpleeghuisbewoner

  Meneer Bruinsma wordt in het verpleeghuis gezien als "vieze man" omdat hij verzorgenden betast.

  Variatie erin, hospitalisatie eruit

  Een langdurig verblijf in een verpleeghuis, verzorgingshuis of ziekenhuis leidt vaak tot het zogeheten hospitalisatie-syndroom.

  Wendeline: van de kook

  Bij Wendeline haar woongroep wordt er zelf gekookt, maar zij heeft toch een hele andere beleving van zelf koken.

  Wat je écht wilt weten over de nieuwe cao

  Meer loon en een hogere stagevergoeding. Je hebt in het nieuws vast al gehoord over de nieuwe cao VVT (thuiszorg en ouderenzorg).

  Selfiefilms als hulp bij probleemgedrag

  Angst voor douchen, onrust in de middag. Veel verzorgenden staan dagelijks voor de uitdaging om het leven van mensen met dementie wat aangenamer te maken.

  Een privacy-ongeluk zit in een klein hoekje

  Het is je vast niet ontgaan dat er een nieuwe privacywet is. Deze nieuwe wet is een goede aanleiding om weer even stil te staan bij het beschermen van de privacy van bewoners en cliënten.

  Vraag & antwoord

  Zit je met een vraag die collega's niet direct kunnen beantwoorden? Onze experts zitten klaar om je een deskundig antwoord te geven.

  Redactieraad: ‘volwassen’ hitteoplossing

  Hoe hou je de hitte buiten de deur tijdens een lange hete zomer. John heeft daar wel een oplossing voor.