Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende Teun (20) op de koffie bij premier Rutte

Verzorgende en hbo-V student Teun Toebes (20) organiseert met zijn stichting sTeun en toeverlaat geluksmomenten voor mensen met dementie. Met succes: hij won de Young Impact Award 2019, verschijnt vaak in de media en ontmoette minister van VWS Hugo de Jonge. Onlangs kwam hij zelfs op de koffie bij premier Mark Rutte.
Verzorgende Teun sprak ruim een half uur met Mark Rutte.

Hoe kom je nou in het Torentje terecht?

‘Ik werd anderhalve maand geleden gebeld door de chef protocol van de minister-president: of ik op een informele manier met minister-president Mark Rutte kennis wilde maken. Ongelofelijk. Ik dacht nog: formeel blijven, Teun. Maar ik klonk ontzettend blij de telefoon. En was zelfs een beetje ontroerd.’

Hoe was het?

‘Heel bijzonder. Ik was van tevoren niet heel zenuwachtig en wist wat ik tegen hem wilde zeggen.’

Wat?

‘Dat er meer tijd moet zijn voor zorgmedewerkers om écht contact te maken met mensen met dementie. In de krant staat dat er veel geld naar de zorg gaat. Ik weet niet waar dat geld is blijven steken, maar op de werkvloer merken we er niet veel  van. Het is goed dat er subsidie naar de zorg gaat, maar er moet structureel geld beschikbaar zijn voor àlle zorg. Dat heb ik premier Rutte ook gezegd.’

Hoe reageerde hij?

‘Hij luisterde naar mijn verhaal, het was echt een fijn gesprek. We hebben ruim een half uur gepraat, en het ging ook over ons persoonlijk. Over hoe ik ben opgegroeid en of de zorg altijd een ambitie van me was. Dat is ook zo, van kinds af aan wilde ik al in de zorg werken. Rutte vertelde over zijn moeder die ook in een verpleeghuis woont.’

Blijf op de hoogte van al het nieuws voor verzorgenden met de gratis online nieuwsbrief >> 

Was je nerveus?

‘Dat viel  eigenlijk wel mee. Ik had een gezonde spanning. Rutte is ook maar gewoon een mens. En op de mannenwc van het Torentje hangt ook een briefje met een verzoek of je het toilet netjes wil achterlaten. Dat vond ik wel grappig.’

Je bent een rijzende ster in de zorg, wat kunnen we nog van jou verwachten?

‘Ik ben geen ster. Ik ben gewoon een 20-jarige hbo-V student met een passie voor de zorg. Ik ben bezig met het schrijven van columns voor mijn website, ga nog meer geluksmomenten voor mensen met dementie creëren en natuurlijk blijf ik in het verpleeghuis werken. En ik ga iets spannends doen waar ik nog niets over mag zeggen, dáárvoor ben ik trouwens wél zenuwachtig.’

Spannend… misschien weer een bezoekje aan de minister-president?

‘Dat hoop ik sowieso. Ik hoop dat we dan nog meer gaan praten over wat er anders moet in de zorg. En dat we dit dan ook echt gaan terugzien in het beleid. Voor de cliënten, maar ook voor mijn collega’s in de zorg.’

Volg Teun en zijn video’s over geluksmomenten via zijn website >>

Lees ook: ‘Verzorgende ig’ betrapt op vervalsen diploma