Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzuim in de zorg blijft toenemen

Het verzuim onder medewerkers in de zorgsector was afgelopen kwartaal opnieuw hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. Per 100 zorgverleners zitten er ongeveer 8,4 ziek thuis. Dit is een toename van 10 procent in 1 jaar tijd.
Foto: Getty Images

Dit meldt kennisnetwerk Vernet. Het verzuim was in het derde kwartaal van 2021 6,55 procent, vorig jaar ging het nog om 5,95 procent. Het verzuim steeg in alle takken van de zorg: in de ziekenhuiszorg, in de verzorging, de VVT, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Bij elkaar werken er ongeveer 960.000 mensen in deze sectoren. Dat betekent dat er in het derde kwartaal van dit jaar dagelijks gemiddeld ongeveer 63.000 werknemers niet konden werken. Het verzuim onder zorgpersoneel neemt al jaren toe, maar de coronapandemie heeft het proces volgens Vernet versneld.

Hoe voorkom je een burn-out? Verzorgenden delen de wijze lessen die ze leerden van hun burn-out, zodat ze niet nóg eens uitvallen >>

De organisatie ziet vooral een stijging van het langdurige verzuim. Het percentage verzuim in de categorie van 92 tot 365 dagen was in het derde kwartaal 3,31 procent. Een jaar geleden ging het nog om 2,9 procent. Het percentage extra lang verzuim (langer dan 365 dagen) was bijna 1 procent. In totaal maakte het aandeel langdurig verzuim dus meer dan de helft van het totale verzuimpercentage uit. Vernet concludeert al langer dat het aandeel langdurig verzuim in de zorgsector stijgt.

Blijf op de hoogte van het verzuim in de zorg, met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>