Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 477 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

CCE helpt verzorgenden bij probleemgedrag dementie

Bij aanhoudend probleemgedrag kunnen verzorgenden het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) inschakelen. Hoe gaan zij te werk en wat heb je eraan?

Do’s and dont’s bij dubbele medicatiecheck

Eind april 2019 werd de lijst met medicatie die dubbel gecontroleerd moet worden, geactualiseerd.1 Ook verzorgenden die alleen werken, zoals verzorgenden in de wijk en zzp'ers, moeten de middelen op deze lijst dubbelchecken. Maar hoe laat je medicatie controleren zonder collega in de buurt? We zetten vijf aandachtspunten op een rij.

Interview Huub Buijssen: ‘Het hart wordt niet dement’

Echt contact maken met mensen met dementie: dat kan het beste door aan te sluiten bij hun gevoelens en verlangens. Want die blijven bestaan, naast alles wat bij dementie verloren gaat. Daarover schrijft psychogerontoloog Huub Buijssen in zijn herschreven boek 'Het hart wordt niet dement'.

Mijn vak: ‘Ik help kwetsbare mensen als verzorgende en als gemeenteraadslid’

'Ik help kwetsbare mensen als verzorgende en als gemeenteraadslid'

Even bellen: ‘Meehelpen met ADL maakt bewoner met dementie gelukkiger’

Verpleeghuisbewoners met dementie die de hele dag gestimuleerd worden zoveel mogelijk zelf de ADL te doen, krijgen hierdoor een hogere kwaliteit van leven én hun afweergedrag vermindert. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Marinda Henskens aan de VU Amsterdam.

TVV Check: aandachtspunten bij katheteriseren

Als je werkt in de ouderenzorg, zul je er vaak mee te maken krijgen: de blaaskatheter. Zowel het inbrengen, verwijderen als de verzorging ervan zijn taken voor verzorgenden. De belangrijkste aandachtspunten zetten we op een rij.

Column Redactieraad: surprise

'Ach jee, zakdoeken,' zei meneer J. 'Die had ik net nodig.' En hij begon te huilen. Voor elke bewoner was er een klein Sinterklaascadeautje, gekocht door een van de collega's. Meneer J. trof dus de zakdoeken en dat raakte hem.

Wondcasus: Diabetisch voetulcus

Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt nog steeds en daarmee ook het aantal mensen met een diabetische voet. Goede voetzorg is bij deze cliënten extra belangrijk om voetproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Vraag & antwoord

Drie vragen van onze lezers beantwoord door deskundigen. Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan naar: redactie.tvv@bsl.nl

Verzorgenden aan de slag met Evidence Based Practice

Voor verpleegkundigen is het gebruikelijk, maar verzorgenden zijn het minder gewend: werken op basis van (wetenschappelijk) onderzoek, richtlijnen en protocollen, oftewel: evidence based practice. In het project EVIDENCE gingen twaalf teams in diverse zorginstellingen ermee aan de slag.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie