Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden die bewoonster ‘coke’ laten snuiven terecht ontslagen

Twee verzorgenden zijn begin dit jaar ontslagen door zorgorganisatie Viva! Zorggroep, omdat zij een bewoonster met dementie poedersuiker lieten snuiven en dit filmden. Dit ontslag was terecht, oordeelde de kantonrechter.
Foto: BillionPhotos.com / stock.adobe.com

De rechter oordeelde in juni dat het ontslag terecht was, maar de uitspraak werd pas deze week door de rechtbank gepubliceerd, meldt NH Nieuws. De twee medewerksters (26 en 59 jaar) deden op oudejaarsdag 2020 alsof ze een lijntje cocaïne snoven. Dit was poedersuiker. Bij dit voorval was een bewoonster met dementie aanwezig, waarop de vrouwen haar aanmoedigden om hun voorbeeld te volgen. Dit filmden ze met hun telefoon.

Onderzoek

Collega’s kregen het filmpje te zien, waarop de maakster van het filmpje de video van haar telefoon wiste. Eén van de collega’s stapte naar de leidinggevende, waarop de vrouwen werden geschorst en een onderzoek werd ingesteld. Hierna werden de verzorgenden op staande voet ontslagen.

Ontslag aanvechten

De medewerksters vonden dit niet terecht, omdat hem nooit was verteld dat dit gedrag tot ontslag zou kunnen leiden. De rechter oordeelde: ‘De Gedragscode van Viva! schrijft onder meer voor dat het personeel met respect met de cliënten moet omgaan, zich professioneel en correct moet gedragen richting cliënten en zich moeten onthouden van kwetsend gedrag. Zoals hiervoor is overwogen, vindt de kantonrechter dat [werkneemster] op deze punten is tekortgeschoten.’

Oordeel rechter

Ook vond de rechter dat de twee vrouwen terecht ontslagen waren: ‘De kantonrechter is van oordeel dat deze gedragingen in de specifieke omstandigheden van het geval als een dringende reden voor een ontslag op staande voet kwalificeren. Daarbij is van doorslaggevend belang dat [werkneemster] en [collega] werkzaam zijn met een kwetsbare doelgroep, die volledig afhankelijk is van de zorg van (het personeel van) Viva!. Het is dan ook de kerntaak van de zorgmedewerkers van Viva! om een veilige leefomgeving voor deze bewoners te creëren. Viva! moet er te allen tijde op kunnen vertrouwen dat haar medewerkers niets doen of nalaten dat deze veilige omgeving in gevaar kan brengen. De kantonrechter is van oordeel dat [werkneemster] en [collega] in deze kerntaak ernstig tekortgeschoten zijn op 31 december 2020.’

Blijf op de hoogte van rechtzaken tegen zorgverleners met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>