Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal vacatures in VVT neemt explosief toe

Het aantal vacatures binnen de zorg neemt sneller toe na de coronapandemie. In het derde kwartaal van dit jaar ontstonden er 56.000 nieuwe vacatures binnen de sector zorg en welzijn. De grootste toename is in de VVT: de verpleeghuizen en thuiszorg.
Foto: Arno Massee

Verreweg de meeste vacatures ontstonden in de grootste branche: de VVT, meldt CBS.  In het derde kwartaal van 2022 ging het om 16,5 duizend vacatures, 6,1 duizend meer dan drie jaar geleden. Dat is een toename van 58 procent, de grootste relatieve toename van alle branches.

Openstaande vacatures

Naast de ontstane vacatures worden ook de openstaande vacatures gemeten. In de hele sector zorg en welzijn waren dat er 67 duizend in het derde kwartaal van 2022. Ook in deze categorie is de toename in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) het grootst. In het derde kwartaal van 2022 stonden er in deze branche 21,7 duizend vacatures open, 11,4 duizend meer dan drie jaar eerder. Dit is naar verhouding de grootste stijging van alle branches (109 procent).

Verzorgende ig en GVP Marie-Louise ziet de omgekeerde vlaggen van de boeren, en vraagt zich af of ze ook zal protesteren >>

Om werken in de VVT aantrekkelijker te maken, tekenden vakbonden en werkgevers onlangs het manifest ‘de medewerker op 1’. Zij doen hiermee een oproep aan de overheid en andere stakeholders om de VVT-sector weer aantrekkelijk te maken om in te werken. ‘De hoge werkdruk, oplopende personeelstekorten en werknemers die liever als zzp’er in de sector werken, omdat ze het anders niet volhouden. Dat is niet hoe we het moeten willen als samenleving’, reageert FNV-vakbondsbestuurder Bert de Haas.

Verzorgende Minke is moeder van vier kinderen, heeft fikse schulden en krijgt maandelijks amper de eindjes aan elkaar geknoopt: ‘Ons zorghart, daar gaan we als verzorgende financieel aan ten onder.’ >>

Een manifest is niet iets nieuws in de zorg. In 2016 presenteerden Hugo Borst en Carin Gaemers het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’, waardoor de regering uiteindelijk 2,1 miljard euro vrijmaakte voor de ouderenzorg. In een recent interview met Carin Gaemers vertelt ze hoe teleurgesteld ze nu is over het resultaat: ‘Ze hebben de plannen in één kabinetsperiode van tafel geveegd en voeren nu dóm beleid. Ik ben woest’, aldus Gaemers in het interview.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over personeelstekorten in de zorg met de gratis online nieuwsbrief van TVV voor verzorgenden >>